Ekonomi

Bankalar artık komisyon alamayacaklar!

Merkez Bankası tarafından 4 Ağustos tarihinde 'Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği Uygulama Esasları’ yayınlandı. Burada bankaların döviz çekimlerinden komisyon alabileceği belirtildi. Ancak ekonomi yönetiminin bankaları uyarması nedeniyle komisyon uygulamasının kaldırıldığı öğrenildi.

Türkiye’de Merkez Bankası’nın talimatı üzerine nakit döviz çekimlerinde komisyon alınması için düzenleme yapılmıştı. Vatandaşın tepkisini çeken uygulama ile ilgili yeni bir gelişme meydana geldi. Buna göre; bankalar döviz çekimlerinden komisyon alamayacaklar.

Tüketicinin onayının alınması zorunludur

4 Ağustos tarihinde ‘Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği Uygulama Esasları’ yayınlandı. Karar ile birlikte bankalar döviz çeken vatandaşlardan binde 1 ile binde 5 arasında komisyon almaya başladı. Ancak düzenlemenin 5’inci maddesinde kullanılan “Sözleşmeler kapsamında ücret alınabilecek her bir ürün veya hizmet için finansal tüketicinin onayının alınması zorunludur” ifadeleri tartışmalara neden oldu. Konu hakkında değerlendirme yapan bazı avukatlar bankaya döviz yatıranlardan bilgilendirme yaptıktan sonra komisyon alabileceğini belirterek komisyonun ancak bundan sonra döviz hesabı açanlara bilgilendirme yapıldıktan sonra geçerli olabileceğini belirttiler.

FİNANSAL TÜKETİCİLERDEN ALINACAK ÜCRETLERE İLİŞKİNUSÛL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ’İN 5’İNCİ MADDESİ:

(3) Sözleşmeler kapsamında ücret alınabilecek her bir ürün veya hizmet için finansal tüketicinin onayının alınması zorunludur. Sözleşmede ücreti belirlenmiş olan ürün ve hizmetler haricinde bir ürün veya hizmetin kuruluşlar tarafından ücret karşılığı verilebilmesi için işlemin gerçekleştirildiği alanın yapısına uygun bir şekilde, finansal tüketiciye işlem öncesinde ücrete ilişkin bilgi verilmesi ve finansal tüketicinin onayının alınması gerekmektedir. Kuruluşlar tarafından finansal tüketicinin onayının alındığı ispat edilemediği takdirde, onay alınmamış sayılır.

TALİMATNAME:

Sözleşmeler kapsamında ücret alınabilecek her bir ürün veya hizmet için finansal tüketicinin onayının alınması zorunludur. Sözleşmede ücreti belirlenmiş olan ürün ve hizmetler haricinde bir ürün veya hizmetin kuruluşlar tarafından ücret karşılığı verilebilmesi için işlemin gerçekleştirildiği alanın yapısına uygun bir şekilde, finansal tüketiciye işlem öncesinde ücrete ilişkin bilgi verilmesi ve finansal tüketicinin onayının alınması gerekmektedir. Kuruluşlar tarafından finansal tüketicinin onayının alındığı ispat edilemediği takdirde, onay alınmamış sayılır.

Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre tartışma yaratan komisyon uygulaması ekonomi yönetiminin bankaları uyarması nedeniyle komisyon uygulamasının kaldırıldı.

İlgili Makaleler