Ekonomi

Malulen Emekli Nasıl Olunur, Başvuru Şartları ve İşlemleri Neler?

Zorunlu emeklilik nasıl olunur sorusu emekli olmak isteyen vatandaşlar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Malulen emekli olabilmek için öncelikle vatandaşın bir hastalığının bulunması gerekmektedir. Bu bir sağlık problemi ya da iş kazası da olabilmektedir.

Ancak hastalığın oluşma zamanı işe başlamadan önce olmamalıdır. Vatandaş, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalıştığı kuruma girdikten sonra hasta olması ya da kaza geçirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde malulen emekliliğe izin verilmemektedir. Eğer kişinin doğuştan bir hastalığı var ise malulen emekli olamamaktadır ancak engelli emekli statüsünden faydalanır. 

Malulen Emekli Olabilen Kişiler

Malulen emekli olabilen kişiler listesine bir kısıtlama getirilmiştir ve gerekli şartlara uymayan kişiler malulen emekli kabul edilmemektedir. Malulen emekli olmasına izin verilen kişileri şu şekilde sıralamak mümkündür; 

•    İş kazası geçirenler ya da meslek hastalığına yakalanan kişiler eğer bedensel güçlerinin yüzde 60’ını ya da daha fazlasını kaybeder ise malulen emekli olabilmektedir. 

•    Kamu çalışanlarında da yüzde 60 ya da daha fazla bir güç kaybı yaşanması gerekmekte olup Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış bir hastaneden rapor almaları gerekmektedir. 

Malulen Emekliliğin Şartları 

Malulen emeklilik şartları 2018 yılında da güncelleme yapılmadan aynı şartlar ile devam etmiştir. Malulen emekli olmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken şartlar bulunmaktadır. Bu şartları yerine getiren vatandaşlar malulen emekli olabilmek için başvuru yapabilmektedir. Malulen emeklilik şartlarını şu şekilde açıklamamız mümkündür; 

•    Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışma süresi için sınır belirlenmiş olup alt limit 10 yıldır. En az 10 yıl süresince kişinin Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak sigortalı bir şekilde çalışmış olması gerekmektedir. 

•    En az 1800 günlük prim borcunun ödenmiş olması gerekmektedir. 

•    Maluliyet nedenlerinden dolayı (iş kazası, meslek hastalığı, hastalık) çalışmakta olduğu iş yerinden istifa etmesi gerekmektedir. İş yerinden ayrılmayan kişilerin malulen emekli olabilme şansı yoktur. 

•    Herhangi bir prim borcunun bulunmaması gerekmektedir. Prim borcu bulunan vatandaşların ya borçlanma yapmaları gerekmektedir ya da prim borçlarını doldurmaları istenmektedir. Aksi takdirde malulen emekli olamamaktadırlar. 

•    Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı başvuru yapılması gerekmekte olup sağlık raporlarının da başvuruya eklenmesi gerekmektedir. 

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir