Gündem

Prof. Dr. Naci Görür’den yeni deprem uyarısı: Fayın diğer yarısı kırılabilir!

Kandilli Rasathanesi verilerine göre, İzmir‘de 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre illerden ve İstanbul’dan da hissedilen deprem hakkında Prof. Dr. Naci Görür önemli açıklamalarda bulundu. Görür tarafından yapılan açıklamalarda, “Bu fayın yarısı kırıldığına göre bir diğer yarısı da kırılabilir.” Denilerek yeni deprem uyarısında bulunuldu.

Tüm Türkiye’de İzmir’de meydana gelen deprem konuşuluyor. 6.9 büyüklüğündeki deprem sonrasında çok sayıda bina yıkılırken, deprem nedeniyle hayatını kaybedenler ve yaralananlar oldu. Bu nedenle deprem uzmanları tarafından açıklamalar gelmeye devam ediyor. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’de meydana gelen deprem için açıklamalarda bulundu.

Zararları önceden belirleyebiliriz

Görür tarafından yapılan açıklamalarda, “Bu olay bir haftadır söylediğimiz olayın tekrarı.İzmir’le ilgili uyarılar yapıldı. Twitter’da İzmir’le ilgili açıklamalar yapmıştım. Pek çok bilim insanı İzmir’de deprem bekliyordu. İzmir’in neotektonik bir yapısı var. Fay sistemi var. Bu en batıda başlar Çeşme’de Gülbahçe’de kuzey doğu doğrultusunda faylar var. Bu deprem büyük ölçüde Tuzla fayının deniz içerisindeki devamında meydana gelmiştir. Bu fay haritasını biliyoruz, bu fayların aktif olduğunu deprem üreteceğini biliyoruz. O zaman bu fayların etki alanlarını inceleyip, bunların verebileceği zararları önceden belirleyebiliriz” ifadeleri kullanıldı.

Fayın uzunluğu daha fazla,

Altyapının depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi uyarısında bulunan Görür, “Ne kadar can ve mal kaybının olabileceğini öngörebiliriz. Buna göre önlemler alabiliriz. Bu bölgelerdeki altyapıyı, yapı stoğunu deprem güvenli hale getirecek hazırlıkları deprem olmadan yapıp kentleri deprem dirençli hale getirebiliriz. Bu deprem Tuzla fayı üzerindeyse 25-30 kilometre civarında kırıldı. Ama bu fayın uzunluğu daha fazla” dedi.

 

Diğer depremlerin habercisi olabilir

Görür tarafından yapılan açıklamalarda yeni deprem uyarısı yapılarak, “Tuzla fayı İzmir’in merkezine doğru uzuyor. Bu fay güney batı ucundan kırılmış. Eğer fay uzunluğu 60-70 kilometre ise güney batı ucundan yeni bir deprem meydana gelebilir. Bu fayın yarısı kırıldığına göre bir diğer yarısı da kırılabilir. Stres transferi denen bir kavram var. Bu tip depremler stres transferi olduğu için fayın devamı tehlikeli hale gelir. Yeni bir deprem meydana gelebilir. Diğer faylar da etkilenebilir. Bunun anlamı kısa veya orta vadede diğer depremlerin habercisi olabilir. İzmir birden fazla fay hattının etkilediği bir kent. İzmir’in hızla diğer büyük depremlere hazırlıklı hale gelmesi gerekir.” İfadeleri kullanıldı.

İlgili Makaleler