Kamu Haberleri

İmar affı nedir? İmar affından kimler faydalanabiliyor? 2020 İmar affı gelecek mi?

Türkiye’de imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı plan yapılan kayıt altına alınması işlemi imar affıyla gerçekleştiriliyor. İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki yıkıcı depremin ardından imar affı konusu da yeniden gündeme geldi. Peki, İmar affı nedir? İmar affından kimler faydalanabiliyor? İmar affı gelecek mi? İşte imar affı ile ilgili merak edilen soruların yanıtları…

İzmir’de 6.6 büyüklüğünde meydana gelen deprem can ve mal kayıplarına neden oldu. 2020 yılında yaşanan pek çok deprem nedeniyle imar affı yeniden gündeme geldi. İmar affı ile İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. Vatandaş ve Belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar nedeniyle devlet kimi zaman imar affına gidebiliyor.

Türkiye’de 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılan başvurular ile pek çok vatandaşın imar aykırı konutu kayıt altına alındı.

İmar affı ile sağlanan ayrıcalıklar nelerdir?

Son imar affı ile beraber, İmar Kanunu’na göre alınmış Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edildi. Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda %3’ü, ticarette % 5’i olacak şekilde belirlendi. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılar su, elektrik ve doğalgaz bağlatabilme hakkına sahip oldular.

İmar affından kimler faydalandı?

İmar affı 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsadı.

2020’de imar affı gelecek mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, imar affı konusundaki açıklamasında, “Vatandaşlarımızın başvurularının kanuna uygun olup olmadığının ve 31 Aralık 2017’den önce yapılıp yapılmadığının kontrolünü yapıyoruz. Yapı kayıt belgelerinde aykırılıklar tespit ediyoruz, yine yapı kayıt belgelerinde fiilen sahaya uymayan, doğru beyan edilip edilmediği süreçleriyle ilgili kontrol ettiğimizde farklılıklar görüyoruz. Bu çerçevede gelinen tarih itibarıyla yaklaşık 30 bin yapı kayıt belgesi aykırılık nedeniyle iptal edilmiştir ve bu yapılara ilişkin de hukuki süreç başlatılmıştır. Bu işlemi açıkçası devam ettireceğiz’’ ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Makaleler