Kamu Haberleri

Evde bakım maaşları yatırıldı mı? Hangi illerde evde bakım maaşı yatırıldı? Evde bakım maaşı ne kadar? Evde bakım maaşını kimler alabilir?

Her ay vatandaşlar tarafından evde bakım parası yatan iller araştırılıyor. Peki, 5 Kasım evde bakım maaşları yatırıldı mı? Hangi illerde evde bakım maaşı yatırıldı? Evde bakım maaşı ne kadar? Evde bakım maaşını kimler alabilir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelliler ile yaşlı bireylerin bakımı için ihtiyacı olanlara nakdi maaş yardımı yapıyor. ‘Evde bakım maaşı’ adı altında verilen destekten faydalanmak isteyenlerin bazı şartları sağlaması gerekiyor. Peki, kimler evde bakım maaşı alabilir? Evde bakım maaşı almanın şartları nelerdir?

Evde bakım maaşı nedir?

Hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, engellinin bakımına destek amacıyla verilen sosyal yardımdır.

Evde Bakım Yardımına başvurmak için Engel Oranı

Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az %50 ve “Ağır engelli” İbaresi “evet” olarak işaretlenmiş olması gerekmektedir.

Evde bakım maaşı başvurusu

Evde bakım maaşı almak için şu şartları sağlamak gerekiyor:
1) Gelir kriterlerinin uygun olması,
2) Bakıma muhtaçlık kriteri,
3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu.
Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil. Evde bakım maaşı almak için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa ‘İlçe Müdürlüklerine’ başvuru yapılıyor.

Başvuru kaç gün içinde sonuçlanır?

Belgelerin eksiksiz teslim edilmesi ve İl Müdürlüğü bünyesinde görev alan Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyeti tarafından engellinin hanesinde gerçekleştirilecek inceleme sonucunda İl Müdürlüğü onayı ile başvuru sonuçlandırılır. Talebinin olumsuz değerlendirilmesi halinde engelliye veya yasal temsilcisine İl Müdürlüğünce 30 gün içinde yazılı olarak bildirilir.

5 Kasım evde bakım maaşı yatan iller hangileri?

5 Kasım 2020 evde bakım maaşları henüz yatırılmadı. Evde bakım yardımı her ayın 15’i ile 31’i arasında hesaplara yatırılmaktadır.

Evde bakım maaşı ne kadar?

2020 yılı Ocak ayında 1.460 liraya , Temmuz ayında ise 1.544,61 TL’ye yükseltildi.

Evde bakım maaşı sorgulama

Evde bakım maaşını Ziraat Katılım Bankası üzerinden alanlar, telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e SMS atarak maaşlarının yatırılıp yatırılmadığını öğrenebilirler.
Öte yandan e-Devlet sistemi üzerinden de evde bakım maşı sorgulaması yapılabilir. Arama çubuğuna “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” yazarak bakiyeniz ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz.

Evde bakım maaşı sorgulamasını e-Devlet üzerinden yapmak için tıklayınız.

İlgili Makaleler