Önemli Başlıklar

Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Alanında Girişimcilere Devlet Desteği

Devlet desteğiyle tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak şu anda en ilgi çekici mesleklerin arasında. Günümüzde üretilen birçok şeyin doğallığını kaybetmesi sonucu önem kazanan tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, dünyada olduğu gibi ülkemizde de öne plana çıkmaya başlamıştır.

Doğal yaşamın giderek önem kazandığı günümüz şartlarında, doğallığı bozulmamış bitki ve ürünlerin yetiştirilmesi dikkatle üzerinde durulması gereken bir konudur. Tüm dünyada ithalatı ve ihracatı giderek büyüyen ve bu sayede ticaret ağı sıklaşan tıbbi ve aromatik bitkiler ülkemizde de belirli teşviklerle desteklenmeye başlanmıştır.

Ülkemizin sahip olduğu jeopolitik ve özel konumu sayesinde birçok tıbbi ve aromatik bitki doğal şartlarında yetiştirilebilmektedir. Bu durum bu alanda girişimde bulunmak ve tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine başlamak isteyen vatandaşlarımıza da cazip gelmektedir. 

Devlet Desteği Olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

Türkiye İstatistik Kurumu’nun son dönemdeki tıbbi aromatik bitkiler listesi verilerine göre tıbbi ve aromatik bitki ithalatında en fazla payı susam tohumu almıştır. Bunun ardından kahve, aspir tohumu, sarımsak ve diğer baharatlar gelmektedir. İthalatta öne çıkan bu bitkiler dışında aromatik bitkiler devlet desteği 2019 yılında şu bitkilere yöneliktir:

–    Adaçayı
–    Anason
–    Aslan pençesi
–    Biberiye
–    Çörekotu
–    Çöven
–    Dağ Çayı
–    Dereotu
–    Deve Dikeni
–    Göl Soğanı
–    Yağ gülü
–    Nane
–    Öksürük otu
–    Nezle otu
–    Meryem Ana
–    Şevketi Bostan

Ve daha birçok tıbbi ve aromatik bitki yetiştiricilik yapmak isteyenlere devlet kredisi sunulmaktadır.

Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Devlet Desteği Kredi Miktarları

Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği alanında girişim yapmak isteyen ve bu sektörde üretime geçmek isteyenlere tanınan kredi desteği 3 farklı grupta toplanmıştır:

–    Organik Tarım: Çiftçi Kayıt Sistemi’nde üyelik bulunması şartı aranır. Sebze- meyve türleri için ayrı ayrı kredi miktarları belirlenilmiştir. Toplam 3 farklı gruba ayrılan bu desteklerde ilk gruba dekar başına 100 TL, ikinci gruba dekar başına 70, üçüncü gruba ise 40 TL finansman sağlanmaktadır.
–    Tarım Danışma Desteği: Danışmanlık yapılarak oluşturulan kredi grubudur. Bu grupta 35 bin TL destek sağlanmaktadır.
–    İyi Tarım: Girişimci üreticilere doğrudan destek sağlanır. Dekar başına 100 TL finansman sağlanmakla beraber sertifika verilir.

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir