Gündem

Aşı olanlar maske takmak zorundalar mı?

Koronavirüs aşısı uygulanmasına ilk olarak Birleşik Krallık yaptırdı. Türkiye’ye 11 Aralık’ta gelecek olan aşı 25 milyon kişiye uygulanacak. Aşı sürecini yöneten Sir Patrick Vallance, aşı konusunda ümitleri yıkan açıklama yaptı. Peki, yapılan koronavirüs aşıları ne kadar etkili? Aşı olanlar maske takmak zorunda kalacak mı? Yada tüm herkes aşı olduktan ne zaman sonra normal hayata döneceğiz?

AŞI OLANLARDA MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU

Koronavirüs aşısı çıktı artık normal hayata döneceğiz diye bir şey yok. Çünkü uzmanlar, bulanan aşının henüz tam etkisini bilmiyor. Etkisinin kalıcı olup olmadığı yada etkisinin ne kadar devam ettiğine dair aşı sürecini yönetenlerin elinde kesin bir bilgi yok. Bu konuda açıklama yapan Vallance, “Aşının ne kadar iyi olduğunu bilmiyoruz” diyor. Dolayısı ile koronavirüs aşısı olduktan sonra tedbirleri asla elden bırakmayacağız. Bu yüzden uzmanlar, aşı olanlar yine maske takmak zorunda olduğunu belirtiyor ve bu sürecin daha 1 yıl devam edeceğini belirtiyor.

Bu yılın sonuna kadar Birleşik Krallık’ta aşılama sürecinin devam etmesi beklenirken uluslararası kamuoyunu şaşırtan bir açıklama ülke genelindeki aşı sürecini yöneten Sir Patrick Vallance’tan geldi.

AŞININ NE KADAR FAYDALI OLDUĞUNU BİLMİYORUZ

Vallance, “Henüz aşının ne kadar faydalı olduğunu bilmiyoruz dolayısıyla corona virüsünün bulaşmasını önlemek adına adımlar atılmaya devam edecek” ifadesini kullandı. Vallance’ın açıklamasını yorumlayan İngiliz basını, “corona virüsü aşısı olunmasına rağmen maske kullanmaya en az 1 yıl daha devam edilmesi gerekiyor” şeklinde haberler yaptı.

İngiliz hükümetine danışmanlık yapan heyetin başındaki Vallance, “Gelecek kış aylarında da maske takılmasını öngörüyoruz çünkü aşının hastalığın bulaşmasını engelleyip engellemediğine dair kanıtların eksikliği var” dedi.

İlgili Makaleler