AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Türk Üniversitelerin şu anda dünyada ilk tercih edilen üniversiteler arasında ilk 10’a girdiğini iddia etti. Geldiğimiz eğitim durumunu açılan üniversite sayısı ile açıklamaya çalışan Özdemir’e cevap İYİ Parti Milletvekili Şenol Sunat’tan geldi. Sunat, ”Marifet açmak değil, marifet üniversiteleri kaliteli hâle getirmek, marifet üniversiteden çıkanları meslek sahibi etmek demek…” dedi.
Merkezi Londra’da bulunan yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, 2021 Dünyanın En İyi Üniversiteler Sıralamasını açıkladı. Bu rapora göre Koç Üniversitesi’nin ilk 500 arasında yer aldığı listede ilk 1000’e Türkiye’den dokuz üniversite girdi. AKP’li Özdemir, bu raporlara rağmen Türk üniversitelerinin en çok tercih edilen üniversiteler sıralamalarında ilk 10’a girdiğimizi iddia etti. Özdemir iddiasını şu ifadelerle dile getirdi;
TOPLAM ÜNİVERSİTE SAYISI 207’Yİ BULDU
AK PARTİ’den önce hiçbir şey yoktu, AK PARTİ geldikten sonra her şey oldu.’ Siz öyle bir söylem geliştirdiniz.” şeklinde bize ısrarla ithamlarda bulunan arkadaşlarımıza ben rakamlarla seslenmek istiyorum: Devlet üniversitesi sayısı 53 iken 129’a çıkmış yani icraatımızı anlatmayalım mı? “2002’de biz iktidara geldiğimizde 53 tane üniversite vardı, bugün 129 üniversiteye çıktı.” demeyelim mi devlet üniversitesi olarak? “Vakıf üniversitesi 23 iken 78’e çıktı.” demeyelim mi? “Toplam üniversite sayısı 76 iken 207’yi buldu.” demeyelim mi? “Fakülte sayısı 550 iken 1.900 oldu.” demeyelim mi? “Enstitü sayısı 280 iken 600 oldu.” demeyelim mi? “Yüksekokul sayısı 170 iken 400 oldu.” demeyelim mi? “Meslek yüksekokulu sayısı 450 iken 1.000 oldu.” demeyelim mi? “Profesör sayısı 9 bin iken 29 bin oldu.” demeyelim mi? “Doçent sayısı 5 bin iken 17 bin oldu.” demeyelim mi? “Doktora öğretim üyesi sayısı 11 bin iken 41 bin oldu.” demeyelim mi? “Doçent ve doktor öğretim üyesi sayısı 16 bin iken 58 bin oldu, bizim politikalarımız sayesinde, bizim icraatlarımız sayesinde.” demeyelim mi? İcraatlarımızı vatandaşa söylemeyelim mi, anlatmayalım mı?
TÜRK ÜNİVERSİTELERİ DÜNYA ÜZERİNDE EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜNİVERSİTELER ARASINDA
Toplam akademik personel sayımızın da 70 binden 175 bine çıktığından yine burada bu vesileyle söz etmeyelim mi? Üniversite öğrenci sayısını az önce Asuman Hanım söyledi, bir kez de ben hatırlatmış olayım; “1 milyon 650 bin iken 8 milyon oldu.” demeyelim mi? Yabancı uluslararası öğrencilerin Türk üniversitelerini tercihine de işaret ederek “15 bin öğrenci varken bugün 200 bin öğrenciyle biz bütün dünyayı eğitiyoruz ve dünya üzerinde en çok tercih edilen üniversiteler arasında Türk üniversiteleri var ve bu Türk üniversiteleri şu anda ilk 10’a girdiler.” demeyelim mi?
Hacı Ahmet Özdemir’in bu iddialarına cevap veren İYİ Parti Milletvekili ŞENOL SUNAT, şu açıklamalarda bulundu;
MARİFET AÇMAK DEĞİL, MARİFET ÜNİVERSİTELERİ KALİTELİ HÂLE GETİRMEK
Yükseköğretime bir bakın. Hiç durmadan böbürleniyorsunuz, övünüyorsunuz, “İkiye katladık.” diyorsunuz, “207 üniversitemiz var.” diyorsunuz. Marifet açmak değil, marifet üniversiteleri kaliteli hâle getirmek, marifet üniversiteden çıkanları meslek sahibi etmek demek. Böylelikle siz güya işsizliği öteliyorsunuz üniversite öğrencileriyle. Gençlerimiz, üniversite mezunu olup işsiz kalmaları yetmezmiş gibi bir de aldıkları KYK borçlarının 2 katına çıktığını görüyorlar.
İŞSİZLERİN ÇOĞUNLUĞUNU ÜNİVERSİTE MEZUNLARI OLUŞTURUYOR
Genç işsizliğin yüzde 35-40’lara dayandığı ve büyük çoğunluğunun üniversite mezunu olduğu düşünüldüğünde aslında iktidar milletvekillerinin başlarını önlerine eğmeleri gerekiyor, hicap duymaları gerekiyor. Plansız, programsız bölümler açıp mezun ettiğiniz gençleri ortada bırakan bir sistem nasıl sürdürülebilir bunu düşünmeniz gerekiyor. Hiçbir öğretim üyesi olmayan, aynı tip fakülte, öğrenci ve onlarca bölüm var, yine -basına yansıdığı kadar- 273 bölümde hiçbir öğretim üyesi yok. Hiçbir gelişmiş ülkede böyle bir plansızlık ve programsızlık ve adaletsizlik görmek mümkün değil sayın milletvekilleri.
FEN LİSELERİNİ VE ANADOLU LİSELERİNİ NEDEN DEĞERSİZ HÂLE GETİRDİNİZ?
Üniversiteler ve öğretim üyeleri, bu iktidar döneminde her kurum gibi değersizleştirilmiştir. Akademik kariyer yapıp kadroya geçmek isteyenlerin yollarının saraydan ve sarayın atadığı rektörlerden mi geçmesi gerek sayın milletvekilleri? Çarpık siyasi kadrolaşma isteğiniz yüzünden üniversitelere de kıydınız her kurumda olduğu gibi. Yandaş birini rektör atamak için rektörlük şartları değiştirildi bu ülkede. 4+4+4 sistemi maalesef sizin ideolojik yapılanmanıza göre şekillendi, bütün eğitimciler bunun doğru olmadığını söylediği hâlde. Tüm liseleri Anadolu lisesi hâline getirip sonra “nitelikli ve niteliksiz” olarak ayırdınız. Matematik ve fen olmadan kalkınmanın olmayacağı genel kabul iken fen liselerini ve Anadolu liselerini neden değersiz hâle getirdiniz?