AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem Eğitimde ‘’Ülke olarak tüm alanlarda sıralamamızı yükselttik’’ dedi. Matematik performansında Kanada, Fransa, İspanya gibi ülkeleri geride bıraktığımızı öne süren Orhan Erdem TIMSS 2019 raporuna göre Türkiye’nin eğitim durumunu özetlemeye çalıştı. AKP’li Erdem’in öne sürdüğü konular üzerinden eleştirilerde bulunan CHP’li Özgür Özel ve İYİ Partili Şenol Sunat, eğitim sistemini ve eğitimde geldiğimiz noktayı eletirdi.
AKP’li Orhan Erdem’in açıklamaları şöyle;
TÜRKİYE BAŞARISINI ARTIRDI
‘’Eğitime hizmeti olan herkese minnetimizi sunuyoruz, bilhassa 2002’den bu yana görev alan millî eğitim bakanlarımıza. On iki yıllık kesintisiz zorunlu eğitime geçiş kanunuyla Ömer Dinçer, Nabi Avcı, İsmet Yılmaz bakanlarımızın ve bugün hedefleri başkanlık sistemi içerisinde daha yükseğe taşıyan Sayın Ziya Selçuk bakanımızın iradesinde yapılanların karşılığı almaya başladığımızı da görüyoruz. Hatırlarsınız, PISA 2013 sonuçlarında okuma, matematik ve fen alanlarının her 3’ünde de Türkiye başarısını artırarak öne çıkan ülkelerden 1’i olmuştu.’’
TIMSS 2019 RAPORU AÇIKLANDI
Geçtiğimiz günlerde TIMSS 2019 raporu açıklandı, bu rapora göre: Ülke olarak tüm alanlarda sıralamamızı yükselttik. Ayrıca sabit başarı ölçüsü kabul edilen 500 puanın üzerine taşıdık. Bu raporda açıklanan verilere göre, 4’üncü sınıf düzeyinde fen alanında 59 ülke arasında İspanya, İtalya, Portekiz, Fransa, Belçika gibi ülkelerden daha yüksek performans göstererek 19’uncu sırada yer aldık. Matematik performansında Kanada, Fransa, İspanya gibi ülkeleri geride bırakarak 23’üncü olduk. 8’inci sınıf düzeyindeyse fen alanında 15’inci, matematik alanında ise 20’nci sıraya yükseldik. Yine bu araştırma sonuçlarına göre, ülkemizin üst düzey yeterlilik ve ileri düzey yeterlilik düzeyindeki öğrenci sayılarımızda önemli artışlar sağlanmıştır. Daha da önemlisi, ülkemizde eğitimde sağlanan bu performans ve iyileşmenin belirli bölgelerimizde sınırlı kalmayıp tüm bölgelerimizde yayılmış olduğu raporda da açıklanmıştır.
CHP Milletvekili Özgür Özel, Erdem’in bu açıklamalarına şu cevabı verdi;
HER GELEN BAKAN REFORM YAPIYOR
‘’İktidar partisinin değerli hatiplerini dinledik, en zor işlerden birini yapıyorlar, Adalet ve Kalkınma Partisinin millî eğitim performansını övmek durumunda hissediyorlar kendilerini. Dikkatle dinlediğimizde, örneğin TIMSS’te alınan bu son sonuçlarla ilgili büyük bir memnuniyeti büyük bir başarı öyküsü gibi anlatıyorlar. Çocuklarımız, hangi siyasi görüşten olursak olalım, okuduğunu anlıyorsa, matematik, fen becerileri iyiye gidiyorsa bu, iktidar partisi değil her birimiz için övünç vesilesidir.
Dikkatle baktığınızda anketlerde, Adalet ve Kalkınma Partisinin seçmeninin, özellikle kadın seçmeninin, Adalet ve Kalkınma Partisinden en rahatsız olduğu, en başarısız bulduğu alan millî eğitim.
Adalet ve Kalkınma Partili seçmen, kadın seçmen, AK PARTİ’yi en çok millî eğitimde başarısız buluyor. En çok bakan değiştirilen birkaç bakanlıktan bir tanesi, her gelen bakan reform diyor. Şimdi milletvekilliği sırasında oturan İsmet Yılmaz örneğin, büyük bir reform olarak, büyük bir başarıyla anlatılmaya çalışılan el yazısının ne büyük bir hata olduğunu anlatıyor ilk göreve geldiği günlerde.
“PISA sonuçları” deniyor ya 2003-2018 karşılaştırmasına bakın, şu anda şununla seviniliyor: Efendim, iki sene önceye göre yükselme var PISA’da ama iktidara geldiğiniz gün okuma becerisinde 35’inciyken 50’ye kadar gerilemişiz, 40’a mutlu oluyor arkadaşlar. Matematikte 35’ten 49’a gerilemişiz 60 ülkede, 42’ye indi şimdi, “Başarı.” diyor arkadaşlar. Geldiğinizde fende 33’üncüydük, 52’ye kadar gerilemişiz üç yılda bir, 39’u başarı görüyor arkadaşlar.
Buradan bir başarı hikâyesi çıkmaz, bu konuşmalar olsa olsa on sekiz-on dokuz yıllık AK PARTİ iktidarının öz eleştiri konuşmalarıdır’’ dedi.
İYİ Parti grubu adına konuşan Şenol Sunat, AKP’li Orhan Erdem’in açıklamalarına şöyle cevap verdi;
TIMSS SINAVI ÜZERİNDEN YAPILAN ÖLÇÜMLEME
‘’TIMSS’in 2019 sonuçları hakkında, başarılı olduğumuzu açıkladı. 4’üncü sınıflarda matematikte 58 ülke arasında 23’üncü olmuşuz. Açıklamalardan öğrendik ki biz 4’üncü sınıf öğrencisi yerine 5’inci sınıfları sınava sokmuşuz. Yani bizim gibi de Güney Afrika ve Norveç var bu durumda olan. Bizim öğrenciler, diğer öğrencilere nazaran yarım yaş daha büyük ve bir yıl daha fazla eğitim almışlar.
Sayın Bakan, yıllardır 4’üncü sınıfları sokarak TIMSS sınavı üzerinden yapılan ölçümleme yeteneği, veri setinin bozulması ve ortadan kalkmasına sebep teşkil etmeyecek mi? 5’inci sınıf öğrencilerimizin 4’üncü sınıf öğrencileriyle girmesi ve orta sırada yer bulması da başarı mı? Yine, TÜİK ve Sağlık Bakanlığı gibi Millî Eğitim Bakanlığı verilerinin tartışmaya açık hâle getirilmesinin eğitim açısından nasıl bir kamu menfaati vardır bu konuda, bunu da sormak istiyorum.
Tabii ki hem TIMSS hem de PISA sonuçlarında öğrencilerimizin ilk sıralarda yer alması en büyük hedef olmalı, hepimiz de onur duyarız. PISA’da da ufak da olsa başarı sağlanmış ama PISA, biliyorsunuz ki akademik başarıyı ölçmüyor sadece. Okul iklimi ve öğrencilerin iyi olma hâline ilişkin verilerdeyse yani örneğin, zorbalık, disiplin, öğretmen coşkusu, desteği, okula aidiyet, öz yeterlilik ve başarısızlık korkusu gibi durumlarda ise sınıfta kalmışız.