Ekonomi

Merkez Bankası net rezervi ve bütçe Cumhuriyet tarihinin en büyük açığıyla karşı karşıya!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, 2021 yılı merkezî yönetim bütçesi görüşmelerinde ekonomiye dair bazı bilgiler paylaştı. Merkez Bankası rezervleri, Devletin toplam borcu, dış ticaret açığı, ödenen faiz miktarları hakkında veriler paylaşan CHP’li Sındır, kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla hedefinin 25 Bin dolar iken bu rakamın 2020 yılında gerçekleşme tahminine göre 8.200 bile doları bile bulamayacağını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır vatandaşın bankalara olan borçlarının çığ gibi büyüdüğüne dikkat çekti. 3,5 milyona yakın vatandaşımızın, bankalara olan borçlarından dolayı yasal takibe düştüğü bilgisini paylaştı. Sındır, ekonomi gündemine dair şu verileri paylaştı;

VERİLEN VAATLER SÜSLÜ SÖZLERİN ÖTESİNE GEÇMEMİŞ

Devletin gelecek mali yıl içerisinde toplayacağı gelirleri ve yapacağı harcamaları bir tahminî olarak ortaya koyan ve bu gelirlerin toplanması ve harcamaların da yapılması için yürütme organına uygulama izni veren bir kanun olan bütçenin 2021 yılı için amaç ve hedefleri ve önceliklerini ya da bu bütçe rakamları içerisinde olup olmadıklarını sorgulayarak başlamak isterim. Mesela, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gelir adaletini sağlamak, üretimi ve istihdamı artırmak, işsizliğe son vermek, israfı önlemek veya en azından bunlar için belirli düzeylere ulaşabilmek, ekonomik büyümeyi sağlamak, dünyanın sayılı ülkeleri arasında olabilmek ama görünen o ki bu hedeflerin, yapılan sunuşlardaki süslü sözlerden öte, bütçe değerleri içerisinde varlığından bahsetmek neredeyse imkânsız.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ EKSİ 57 MİLYAR DOLAR OLDU

Peki, ne var bu bütçede? İsraf var, bir elin parmaklarıyla sayılabilecek yandaş sermayenin kasaları var ve faiz lobilerinin istikbali var. Bu iktidarın 2023 yılı gayrisafi yurt içi hasıla hedefi 2 trilyon dolardı, 2020 için gerçekleşme tahmininin yaklaşık 690 milyar doları ancak bulduğu anlaşılıyor. Sadece son iki yılda 200 milyara küçüldük değerli arkadaşlar. Merkez Bankası net rezervi Cumhuriyet tarihimizin en büyük açığıyla eksi 57 milyar dolara ulaşmış durumda. Devletin toplam borcu 2 trilyon liraya dayanmış, sadece son on ayda 606 milyar lira artış göstermiştir. Dış ticaret açığımız son on bir ay içerisinde 45,3 milyar doları bulmuş ve geçen yıla göre neredeyse yüzde 100 artmış durumda. İktidarınız döneminde bütçeden yapılan faiz ödemesi toplam 492 milyar doları bulmuş değerli arkadaşlar.

Aynı şekilde 2023 yılı için kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla hedefiniz 25 bin dolardı, 2020 yılı için gerçekleşme tahminine göre 8.200 bile doları bulamayacağı anlaşılıyor.

VATANDAŞLARIN BANKALARA OLAN BORÇLARI

Diğer yandan, vatandaşın bankalara borcu 2020 yılı başından günümüze 239 milyar lira artarak yani son bir yıl içeresinde 830 milyar liraya yükselmiş ve borcunu ödeyemediği için maalesef 3,5 milyona yakın vatandaşımız bu bankalar tarafından yasal takibe alınmış durumda.

İŞSİZLİK RAKAMLARI

İşsizlik oranı 2023 hedefiniz yüzde 5’ti bugün ise TÜİK resmî rakamlarına göre yüzde 13,2. Oysa geniş tanımlı işsizliğe göre yüzde 27,3. 10 milyona yakın yurttaşımızı her 3 gencimizden biri maalesef işsiz kalmış durumda. Bu bütçenin maalesef vatandaşa ne bir umut ne bir heyecan ne de pozitif bir enerji verdiği söylenebilir.

YÜZBİNLERCE İŞSİZ ATAMA BEKLİYOR

Öğretmenlere, iç güvenlik sözleriniz havada kalmış, EYT’liler, 500 bine yakın kamu hizmeti gören 4/B sözleşmeli memurlar haklarını bekliyor. 600 bine yakın öğretmen ve yüz binlerce mühendis, mimar atama bekliyor.

KOBİ’NİN BANKALARA OLAN KREDİ BORÇLARI

Pandemi nedeniyle kepenkleri kapattırdığınız, kontak kapattırdığınız, açlığa, yoksulluğa terk ettiğiniz esnaflarımız kendilerine verilen kredilerden ve borç yapılandırılmalarından daha öncelikli olarak kira, elektrik, su, SGK ve benzeri borçlarını karşılayabilecekleri doğrudan hibe nakdî destek bekliyorlar. Zira 3,8 milyon KOBİ’nin bankalara olan kredi borçları 865 milyar liraya ulaştı ve yaklaşık 300 bine yakını borcunu ödeyemediği için bankaların takibinde.

İlgili Makaleler