Ekonomi

Çiftçi başına ortalama 61 bin lira borç düşüyor! Traktörleri ve inekleri haczediliyor

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bir televizyon programında yaptığı ‘’Şu anda tarım ve hayvancılık sektöründe ‘Benim işim kötü.’ diyen bir arkadaşımız olmamalı, olamaz’’ konuşması üzerine bazı açıklamalarda bulundu. ‘’Çiftçimizin, bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcu 128 milyar lirayı, çiftçi başına ise ortalama 61 bin lirayı buldu’’ diyen CHP’li Kamil Okyay Sındır, çiftçilerimizin traktörlerinin ve ineklerinin haczedildiğini iddia etti.

Tarım ve Orman Bakanına seslenen sındır, ’’bu çiftçiler bu ülkenin çiftçileri değil mi?’’ dedi ve çiftçinin giderlerinin yüzde 20 ila 50 arasında artmasına rağmen verilen desteğin yüzde 22,88 olmasını eleştirdi. CHP’li Sındır konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

ÇİFTÇİLERİMİZİN TRAKTÖRLERİ VE İNEKLERİ HACZEDİLİYOR

Sayın Bakan bir televizyon kanalında 10 Aralık günü yaptığınız bir değerlendirmede çiftçinin son iki yılda rekor düzeyde gelir elde etmiş olduğunu -bu geçtiğimiz hafta- çiftçimizin moralinin şu anda son derece iyi olduğunu, hepsinin birçok borcunu ödediğini, traktörünü yenilediğini belirtmiş ve “Şu anda tarım ve hayvancılık sektöründe ‘Benim işim kötü.’ diyen bir arkadaşımız olmamalı, olamaz.” demişsiniz, böylesi akıl almaz ifadeler kullanmışsınız. Peki, bu çiftçiler bu ülkenin çiftçileri değil mi Sayın Bakan? Ne diyorlar? “Beraber battık biz bu yollarda.” Peki, bu çiftçiler bu ülkenin çiftçileri değil mi Sayın Bakan? Traktörleri ve inekleri haczediliyor.

KANUNA GÖRE ÇİFTÇİLERİN TRAKTÖRLERİ HACZEDİLEMEZ

Tabii, bu traktörleri 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 84’üncü maddesine de aykırı bir şekilde haczedilen Tarım Kredi Kooperatifi mağdurlarına da söyleyecek bir şeyiniz olsa gerek Sayın Bakan. Samimi olarak soruyorum: Bu sözleriniz bir şaka mı gerçekten? Bu bir şakaysa hep beraber gülelim ama yok şaka değil de siz gerçekten buna inanarak söylediyseniz ya siz başka bir ülkeden, başka bir ülkenin çiftçilerinden bahsediyorsunuz ya da birileri size pembe gözlük takmışlar. Aman, dikkat edin, zira ülkemiz tarımının bekası için en büyük tehlike durumuna sokuyorlar sizi Sayın Bakan.

ÇİFTÇİMİZİN, BANKALARA VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE OLAN BORCU

Çiftçimizin, bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcu 128 milyar lirayı, çiftçi başına ise ortalama 61 bin lirayı buldu. Zamanında ödenemeyen yaklaşık 5 milyar lira borç, bankalar tarafından yasal takibe alınmış durumda. Sadece bu yılbaşından bugüne kadar borç değerinde 18 milyar liradan fazla artış oldu. Tarıma bu yıl vermiş olduğunuz 22 milyar lira desteklemenin de nereye gittiği ortada, öyle değil mi Sayın Bakan?

ARTAN GİDERLERE RAĞMEN VERİLEN DESTEK AYNI KALDI

Bakınız, Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesinin gereğini yapmadığınız için yapılan eksik desteklemeleriniz nedeniyle esasen çiftçimize 211 milyar lira borçlandınız. 2021 yılı tarımsal destekleme bütçesinin 2020’yle aynı yani 22 milyar lira olacağını biliyoruz. Son bir yıl içinde sadece döviz kurunda yüzde 33’lük bir artış olurken, tohumda, gübrede, ilaçta, mazotta, elektrik fiyatlarında yüzde 20 ila 50 arasındaki artışlar ortadayken, merkezî yönetim bütçe büyüklüğünde 2020-2021 arasındaki artış oranının yüzde 22,88 olması teklif edilirken tarımsal desteklemelerin aynı kalması asla kabul edilemez.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ‘’Sonda söyleyeceğimi başta söylemek istiyorum: Tarım ve tarımsal destekler için ayrılan bu bütçe kabul edilebilir bir bütçe değildir. Bu bütçe, AKP iktidarının tarıma bakışını göstermektedir. Bu bütçede tarımsal destekler için ayrılan 22 milyar liralık desteklerin geçen yılla aynı oranda kalması çiftçiye vurulmuş ve vurulacak en büyük darbedir. Başta Cumhurbaşkanlığı bütçesi olmak üzere, diğer bütün bakanlıkların bütçeleri artırılırken ve özellikle son bir yılda tarımsal üreticilerin kullandığı temel girdilerin hepsi yüzde 50 ve üzerinde artış göstermişken tarımsal desteklerin yerinde saymasını Sayın Bakanım, vicdanınız kabul ediyor mu?’’

EKİM ALANLARI NEDEN TERK EDİLDİ?

”Eğer çiftçimizin durumu iyiyse yüksek faizden dolayı kapısındaki traktörler ve ahırındaki inekler neden hacizde ve neden satılıktır? Eğer çiftçimiz iyi durumdaysa iktidarınız döneminde 700 bin üretici üretimden neden koptu? Bu arada dipnot olarak söyleyelim, üretimden kopan çiftçiyi bir daha üretime kazandırmanız mümkün değil. Eğer çiftçimiz iyi durumdaysa iktidara geldiğinizde çiftçi borcu 2,5 milyar iken döneminizde 180 milyar liraya nasıl çıktı? Eğer çiftçimiz iyi durumdaysa 2 Trakya büyüklüğündeki ekim alanları neden terk edildi? Çünkü çiftçiye değil, ithalata destek verdiniz. Sayın Bakan, çiftçi iyi durumda değil, çiftçinin feryadını figanını duyun. Sayın Bakan, bu işten anlamıyorsunuz, çekilin de anlayan biri gelsin.” dedi.

İlgili Makaleler