Ekonomi

İthal edilen tarım ürünleri ile ilgili mecliste flaş açıklamalar!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin ithal ettiği tarım ürünleri hakkında flaş açıklamalarda bulundu; Şöyle;

7-8 LİRAYA ÜRETİCİDEN ALINAN FASULYE MARKETTE 18 LİRAYA SATILIYOR

Bu yıl fasulye üreticisi zarar etmedi ancak fasulye üreticisinin 7-8 liradan sattığı bu ürün tüccara geçtiğinde -ambalajı, nakliyesi, işçiliğine 1 lira koyuyorum, 1 lira tüccar kârı koyuyorum, 1 lira da market kârı koyuyorum- 18 lira 50 kuruştan markette satıyor. Hiç vicdan yok mu? Siz tüketiciyi de soyuyorsunuz Sayın Bakan. Bakınız, nohut. Nohudun üreticisi bu yıl para kazanamadı. 4,5 liradan satılamayan nohudun marketten aldığım fiyatı 13 lira 80 kuruş. Tüketiciyi de böyle soyduruyorsunuz Sayın Bakan.

16 BİN NOHUT 17 BİN TON FASULYE İTHAL EDİLDİ

Bakınız, kalktınız, 16 bin ton nohut ithal ettiniz, 17 bin ton da kuru fasulye ithal ettiniz. Ama Anadolu’da en iyi yetişen ürünlerden biri mercimekti. Siz bu mercimeğin tohumunu Kanada’ya verdiniz. Bu yıl 375 bin ton mercimeği Kanada’dan ithal ediyorsunuz ve şu anda da 15 lira 80 kuruştan tüketiciye bu mercimek gidiyor.

ÜRETİCİ 1 LİRAYA MAL ETTİĞİ PATATESİ 60 KURUŞA SATAMADI

Benim bölgemin ürünü patates 1 liraya maliyeti var. Bu 1 liraya mal olan patatesi çiftçi 60 kuruşa satamadı, depoya koydu. Eğer şubat, martta da satamazsa bu patates çürüyecek ama siz bu sene kalktınız; mayıs ayında büyükelçisi olmayan Mısır’dan patates ithaline izin verdiniz. Patates çiftçisinin deposundaki ürünü Toprak Mahsulleri Ofisine aldırın, çiftçinin ürünü çürümesin…

2.450 LİRADAN MAKARNALIK İTHAL BUĞDAY GETİRDİNİZ

Sayın Bakan, bu yıl kalktınız; 1.650 lira buğday çiftçisine ekmeklikte taban fiyat verdiniz, makarnalıkta 1.800 lira verdiniz. Hasat bitti, kalktınız; 2.450 liradan makarnalık ithal buğday getirdiniz, 1.800 liradan ekmeklik buğday ithal ettiniz. Daha sonra da 2.450 liradan ithal ettiğiniz buğdayı 1.950 liradan piyasaya veriyorsunuz sonra diyorsunuz ki: “Türkiye’de ortalama 20 milyon ton buğday yetişiyor.” 10 milyon ton da ithal ediyorsunuz, biz diyorsunuz “DİR kapsamında ithal ettiğimiz buğdayı yurt dışına satıyoruz.” Kendi çiftçimiz bunu yetiştirse daha iyi değil mi Sayın Bakan? Bu yıl domates çiftçisi zarar etti. 70 kuruşa ürettiği domatesi 40 kuruşa satamadı. 10 kilo domatesten 1 kilo salça çıkar. Şu anda salçanın kilosu 10 lira. Siz, çiftçiyi değil, tüketiciyi değil yalnızca rantçıları, ithalatçıları koruyorsunuz.

BU ÜLKENİN ÇİFTÇİSİNİ BİTİRİYORSUNUZ

Sayın Bakan, pancar çiftçisiyle bu yıl oyun oynadınız. Pancarı 2018 yılında tonunu 235 liradan alıyordunuz, 2019 yılında pancarın alım fiyatını kalktınız; 300 lira yapınca Sayın Cumhurbaşkanına “Müjde” diye açıklama yaptırdınız. 2020 yılında pancar taban fiyatını kim açıkladı Sayın Bakan? Çünkü utandınız, tonu 336 liradan pancar fiyatını açıklayınca ne Cumhurbaşkanı açıklama yapabildi ne siz açıklama yapabildiniz. TÜRKŞEKER genelgeyle kiloda 36 kuruşluk bir fiyat artışı sağladı. Vicdan, Sayın Bakan, vicdan! Bu ülkenin çiftçisini bitiriyorsunuz, üreticisini soyduruyorsunuz. Çiftçisinin, işçisinin, esnafının, emeklisinin, engellisinin dertlerine çözüm üretmiyorsunuz. On sekiz yıldır bu ülkeye “Verdik.” dedikleriniz aldıklarınızdan daha az, bırakın artık, bu işi yapamıyorsunuz. Bu ülkenin üreticisinin sorunlarını çözemiyorsunuz.

İlgili Makaleler