Ekonomi

16 milyon 831 bin kişi sosyal yardımlara muhtaç hale geldi!

İYİ PARTİ Samsun Milletvekili Bedri Yaşar Türkiye’nin ekonomisini sosyal yardım alan vatandaşların sayısı üzerinden değerlendirdi. AK Parti iktidarının seçim sloganlarından olan ‘’3Y İle Mücadele’’ sözlerini hatırlatan Bedri Yaşar, geldiğimiz noktada 16 milyon 831 bin kişinin sosyal yardımlara muhtaç kaldığını söyledi. Asgari ücret tutarını eleştiren İYİ Partili Yaşar, açlık sınırının TÜİK verilerine göre 2 bin 432 lira olduğunu, 2021 yılı için asgari ücret tutarının en az 3 Bin TL olması gerektiğini belirtti.

İşvereninde bu ekonomi sıkıntılardan fazlası ile etkilendiğine vurgu çeken Yaşar, bu konuda devletin destek olarak asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini dile getirdi. Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamalarda şu bilgilere yer verdi;

Bu bütçede maalesef istihdama yönelik rakamlar göremiyoruz

Türkiye ekonomisi önemli bir darboğazdan geçmektedir. Türkiye, pandemi salgınına ciddi bir ekonomik krizden geçerken yakalanmış, zaten var olan sıkıntılar daha da derinleşmiştir. Bu nedenle bu saatten sonra yapılan her yatırımı, her harcama ve her kuruşu ayrı bir önem kazanmıştır. Kaynaklarını verimli ve dengeli kullanamayan Hükûmet maalesef kaynakları tüketmiş ve de israf etmiştir. Bu bütçede maalesef üretime yönelik, istihdama yönelik rakamlar göremiyoruz.

Bugün, üniversitelerimizde çok ciddi oranda mezunlarımız var; inşaat mühendisleri var, mimarlar var, makine mühendisleri var, idari bilim mezunları var. Hepinizin muhakkak mail adreslerine geliyordur. Artık bunlar öyle bir hâle geldi ki dernek kuracak hâle geldiler dolayısıyla bütçeden beklentiler daha çok teknik seviyede ne kadar eleman istihdam edileceğine yönelik. Biz bu bütçede bir şeyler göremiyoruz.

Bu bütçede neler var?

2021 yılı bütçesinde yaklaşık 239 milyar bütçe açığı var. Devamında, 179 milyar da faize ödenecek para var. Peki, on yılda ne oldu? Yaklaşık 320 milyar dolar bütçe cari açık verdi. Maalesef, ülkemizde yaşanan, uzun süredir süren ekonomik krizler üreticiyi de üretim yapamaz hâle getirmiştir yani bugün insanlar Türkiye’de yatırım yapma konusunda, maalesef -bir türlü- hayal kurmaktan dahi uzaktalar.

Asgari ücretten alınan vergiyi devlet ödesin

Peki, bugün çalışanlar açısından baktığınız zaman asgari ücret yaklaşık 2.324 lira. Bu, neredeyse çalışanların ortalama ücreti gibi oldu. Bugün, maalesef -Avrupa’dan da örnekler veriyorsunuz ama- Avrupa’da asgari ücretle çalışanların sayısı toplam çalışanlar arasında yüzde 5’i, yüzde 6’yı geçmiyor. Tabii, bu rakamlar telaffuz edilirken ne özel sektör bugün ödediği ücretten memnun ne de devlet bu ücretleri temin etme konusunda mesafe katedebiliyor. Sayın Genel Başkanımız -söylediği gibi- demişti ki: “Asgari ücretten alınan vergiyi devlet ödesin, hiç olmazsa çalışanların eline 3 bin lira geçsin.”

Açlık sınırı 

Bu teklif hâlâ geçerli midir? Ki henüz tespit edilmedi, bu dönemde bu asgari ücretin de hiç olmazsa minimumda da olsa 3 binin altına düşmemesi lazım diyorum. Neden? Söyleyelim: Açlık sınırı bugün 4 kişilik bir aile için 2.482 lira. Aynı şekilde, yoksulluk sınırı 8.085 lira.

Yoksullukla Mücadele

Bunun anlamı şu: Siz iktidara geldiğiniz zaman hani 3Y’yle mücadele ediyordunuz ya, diyordunuz ya “Yasaklarla, yolsuzluklarla mücadele edeceğiz.” Ama ne oldu biliyor musunuz? Sayın Bakan bütçe sunumunda dedi ki: “Aşırı yoksulluktan ülke kurtuldu.” Bakın, aşırı yoksulluktan ülke kurtuldu ama bir tane yoksulluğu devraldınız, kaç tane yoksulluk oldu. Terminolojiye bakın şimdi; mutlak yoksulluk, göreceli yoksulluk, nesnel yoksulluk, öznel yoksulluk, mutlak yoksulluk, gelir yoksulluğu, insani yoksulluk, objektif yoksulluk, subjektif yoksulluk, kırsal yoksulluk, geçici yoksulluk, kronik yoksulluk, yoksullukla yoksulluk. Ülkeyi on sekiz senede getirdiğiniz sonuç bu.

Sosyal Yardıma Muhtaç Olan Vatandaşlar

Onun için, ülkemizde ne oluyor bu şartlar böyle olunca? Toplam 16 milyon 831 bin kişi sosyal yardımlara muhtaç hâle geldi, sosyal yardım kuruluşlarından geçiniyor. Yani ülkede fakir sayısıyla övünen bir iktidar olarak, tahmin ediyorum, tarihe geçeceksiniz.

Nelerden Tasarruf Edildi?

Hâlbuki bir atasözümüz var. Ne diyor atasözümüz? “İşten artmaz, dişten artar.” Ne demek istiyor? “Tasarruf edecekseniz.” diyor. Peki, sizin 2020’de bir tasarruf kararnameniz vardı, hiç baktınız mı acaba? Bu aldığınız kararlar doğrultusunda ülkede neden tasarruf etiniz, neleri kıstınız, bu kıstığınız rakamlarla da neleri yaptınız? Ben söyleyeyim; mesela, makam araçları sayısı 110 binden 130 bine çıktı. Aynı şekilde, kurum ve kuruluşların ödediği ciddi kira rakamları devam ediyor. Yine, buradaki israf rakamlarını bütün arkadaşlarımız uzun uzun anlattılar, ben de çok fazla detayına girmek istemiyorum ama geldiğimiz nokta şu:

Ya üreterek özgürleşeceğiz ya da tüketerek köleleşeceğiz

Ne yaparsak yapalım, ya üreterek bu işlerin altından kalkacağız ya da tüketerek köleleşeceğiz. Başka çare yok; ya üreterek özgürleşeceğiz ya da tüketerek köleleşeceğiz. Dolayısıyla burada her seferinde yeni yeni şeylerden bahsediyorsunuz; işte reformlardan bahsediyorsunuz, acı reçetelerden bahsediyorsunuz; on sekiz yılın sonunda geldiğimiz sonuç bu. Bununla ülkenin de bir yere gitmesi mümkün değil yani yaldızlı kelimelerle, yaldızlı cümlelerle, başına “yeni” kelimeleri koymayla Türkiye’de hiçbir şeyin yeni olmadığını, yeniye doğru bir şeyin gitmediğini de hep beraber gördük.

Samsun Şehir Hastanesini Yeni İhale Ettik

Tabii, hazır bu kürsüye gelmişken size ülkenin bazı gerçeklerinden de bahsetmek istiyorum. Mesela, bir pandemi süreci yaşıyoruz. Pandemi sürecinde -ben Samsun için söylüyorum- şehir hastanesini yeni ihale ettik, yeni çalışmaya başladılar ama ben size birkaç resim göstermek istiyorum. Bakın, bu, Bafra’da -Samsun milletvekillerimiz de bilir- bir hastane fotoğrafı. Ne zaman başladı, biliyor musunuz? 2000’li yıllarda. Devletin, vatandaşın katkısıyla başladı, daha sonra da Sağlık Bakanlığına bu devredildi ama maalesef bu yatırım olduğunu gibi duruyor, daha sonra da Sağlık Bakanlığı, tahmin ediyorum, bir başka kuruluşa devretme yolunu arıyor. Hâlbuki bugünlerde, gerçekten bugün Samsun’dan, maalesef pandeminin, Covid vakalarının en fazla arttığı illerden bahsediyoruz, yoğun bakımlarda yer olmadığından bahsediyoruz ama 2000’li yıllardan bakın, bugün 2020’diyiz, e sizde on sekiz yıldır iktidardasınız maalesef bu yapı olduğu gibi duruyor.

Tarım Kredinin verdiği kredilerin faizi tefeci faizinden daha yüksek

Yine buna benzer Çanakkale Ziraat Odası Başkanı, yine bizim Samsun Ayvacık Ziraat Odası Başkanı, burada da arkadaşlar anlatıyorlar: “Tarım Kredinin verdiği kredilerin faizi tefeci faizinden daha yüksek. Gelin hiç olmazsa bunu doğru düzgün yapılandıralım.” diyorlar. Mesela, Sayın Cumhurbaşkanımızın dün akşam esnafa yönelik uyguladığı tedbirler vardı. Çiftçiler dört gözle, can kulağıyla Sayın Cumhurbaşkanımızı dinlediler “Belki buradan da çiftçiye bir şeyler çıkar.” diye ama maalesef Tarım Kredinin verdiği kredilerin şu an ödenme şansı mümkün değil, çiftçinin traktörünü haczederek bu işleri çözmeniz yine mümkün değil. Ümit ediyoruz, kaybettiğimiz bir şey yok. Pandeminin zirve yaptığı bu dönemlerde hiç olmazsa Tarım Kredi Kooperatifinin sağladığı bu kredileri yapılandırırsınız ama mümkünse faizsiz yapılandırırsınız, bunlar da ödenebilir hâle gelir diyoruz.

Elbistan’da termik santrali

Yine bizim Maraş İl Başkanımız Ahmet Çabukel diyor ki: “Pandemi süreci içerisinde zaten Elbistan’da termik santralden dolayı çok ciddi çevre problemlerimiz var. Bunları çözmek yerine Maraş Büyükşehir Belediye Başkanımız ha bire bu imar işleriyle, parsel işleriyle, eski Karaelbistan’da imar çalışmalarıyla uğraşıyor, orada da yeşil alanlar ticaret alanlarına çevriliyor, nevi değişiklikler yapılıyor.” Biz de, bakın bu parsel parsel işinden Türkiye çok çekti. Bırakın imar rantı üzerinden bir şeyler yapmayı millete hizmet etmenin yolunu arayın diyoruz.

Kredi borcunu ödemeyen öğrenciler

Yine aynı şekilde bir öğrencimiz, Enes Furkan Tuncer. Pandemi dolayısıyla özel yurtlara gitti, senedini verdi ama okullar açık olmadığı için yapacak bir şey yok. Bakın, Enes Furkan Tuncer’in verdiği senet bu, burada; haciz var arkasında. Yani yatmadığı yurdun, kullanmadığı odanın ücretinden dolayı öğrencimiz, üniversite öğrencimiz Enes Furkan Tuncer maalesef hacze muhatap olmuş. Tabii, bu, Türkiye’de gelenek, hani kullanmadığınız yol, kullanmadığınız hastane… Bundan dolayı da bütçeye bu sene çok ciddi rakam koyduk, hiç olmazsa şu borcunu ödemeyen, kredi borcunu ödemeyen öğrencilerle ilgili de biz bu bütçede bir şeyler görmek isterdik.

 

İlgili Makaleler