Gündem

Çin aşısı hakkında cevaplanmamış soruları Özkoç dile getirdi!

Türkiye’ye gelen Çin Aşısı hakkında cevaplanmamış soruları CHP’li Engin Özkoç dile getirdi. Hükümetin pandemi sürecinde yaşanılanları hatırlatan Özkoç, ‘’Süreci bizim adımıza yöneten iktidara soru soruyoruz: Neden Çin aşısı? Kaç kişi aşı olacak, kimler öncelikli sayılacak? Aşı, parası olana, arkası sağlama, ensesi kalın olana mı gidecek? Nasıl dağıtılacak, parayla mı satılacak? Yoksul insanlarımız, yurttaşlarımız aşıya nasıl ulaşacak?’’ diye sordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise bugün bu soruların bazılarını cevapladı;

Koronavirüs vaka sayılarının ve virüsten dolayı ölenlerin sayılarının gizlendiğini söyleyen CHP’li Özkoç, ‘’ “Ulusal çıkar” diyerek vaka sayılarını vatandaştan sakladınız. Salgından korunmanın en temel ihtiyacı olan maskeyi dağıtmadınız. Önce postane sonra eczane, e-devlet derken hepsinde çuvalladınız. Üreten, dağıtan belediyelerimize de engel oldunuz. İnsanlarımız ne özel ne devlet hastanelerinde Covid testi bulamazken saray efradına evlerine onlarca kit dağıttınız’’ dedi.

Engin Özkoç konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı;

Çin aşısı nasıl dağıtılacak, parayla mı satılacak?

Covid salgını hepimizin yaşamını, yarınını tehdit etmeye devam ediyor. Büyük bir belirsizlik içindeyiz. Her zamankinden fazla şeffaflığa ve kaynakların doğru yönetimine ihtiyacımız var. Süreci bizim adımıza yöneten iktidara soru soruyoruz: Neden Çin aşısı? Kaç kişi aşı olacak, kimler öncelikli sayılacak? Aşı, parası olana, arkası sağlama, ensesi kalın olana mı gidecek? Nasıl dağıtılacak, parayla mı satılacak? Yoksul insanlarımız, yurttaşlarımız aşıya nasıl ulaşacak?

Ulusal çıkar denilerek vaka sayılarını gizlediniz

Şeffaf bir şekilde bunun bilinmesini istiyoruz. Sağlık Bakanının verdiği cevaplarsa: “Emin olmadığımız bir aşıyı uygulatacak kadar sorumsuz muyuz? Bize güvenin.” Mücadelede herkesle aynı safta -hepimiz aynı safta- aynı gemide olmadığımızı biliyoruz, filikada yer tutanların da kimler olduklarını biliyoruz. Bu yüzden güvenmiyoruz çünkü sorumsuzluğunuzdan ve beceriksizliğinizden on ayda nelere tanık olduk. “Ulusal çıkar” diyerek vaka sayılarını vatandaştan sakladınız. Salgından korunmanın en temel ihtiyacı olan maskeyi dağıtmadınız. Önce postane sonra eczane, e-devlet derken hepsinde çuvalladınız. Üreten, dağıtan belediyelerimize de engel oldunuz. İnsanlarımız ne özel ne devlet hastanelerinde Covid testi bulamazken saray efradına evlerine onlarca kit dağıttınız, sosyal medyada kendilerini ifşa ettiler. Sokağa çıkma yasağını iki saat önce duyurdunuz gece onda, yüz binlerce vatandaş Covid’e yakalandı.

Belediyelerimizin sahra hastanesini mühürlediniz

Belediyelerimizin sahra hastanesini mühürleyecek kadar sorumsuz oldunuz, yardım paralarına el koyacak kadar vicdansız oldunuz. Yalnız bizim değil, toplumun güvenini de yok ettiniz. Sokağa bakın, kamuoyu araştırmalarına bakın, vatandaşlar da güvenmiyor; şeffaf, açık, adil yönettiğinize inanmıyor.

En az 40-50 milyon kişinin aşı olması gerekiyor

Önümüzde yeni bir süreç görünüyor, virüsün mutasyonundan söz ediliyor. Bunun aşı üretimini, özellikle Çin aşısını etkileyebileceği söyleniyor. Aşı konusunda bizim adımıza karar verirken iktidar sahiplerinin tek tek tüm safhalar hakkında bilgi vermesini istiyoruz. Covid-19’a karşı aşıyla, toplum bağışıklığının oluşabilmesi için en az 40-50 milyon kişinin aşı olması gerekiyor, 2 dozun kullanılması hesaba katıldığında bu 80 ila 100 milyon doz aşı anlamına geliyor. Bakan, Çin’de 50 milyon doz sipariş verildiğini söylüyor. Bu aşı kimlere gidecek? Hangi öncelikle, nasıl yapılacak? Çin ve diğer ülkelerin üretim kapasiteleri belli mi?

Aşının adil dağıtılması

ABD, Kanada, İngiltere, Avusturalya, AB, birçok gelişmiş ülke 2021 üretimi için bile firmalarla anlaşmaları tamamladılar. Biz yeterli aşıya nasıl ulaşacağız? Bilmek istiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü, aşının tamamını zengin ülkeler almasının mümkün olduğunda adil dağıtılsın diye COVAX’I kurdu, üye ülkelerle birlikte bir bütçe yaratıldı. 174 ülkenin dâhil olduğu bu girişime Türkiye niye hâlâ üye olmadı, ne zaman olacak? Bilmek istiyoruz.

AŞILAR NE ZAMAN GELECEK KAÇ KİŞİ AŞILANACAK?

Bakan Koca, aşı ile ilgili sorulan bazı soruları şöyle cevapladı;

“Bir aksilik olmazsa pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkıyor. Bilim Kurulunun değerlendirmeleriyle aşının ülkemizde kullanılması konusunda kendi insanımızda gösterdiği etkiden emin olduk. Artık aşının Türk insanında etkili ve güvenilir olduğundan eminiz. Erken dönemde aşının koruyuculuğu yüzde 91,25 oranında, bu giderek daha artmış olacak. “Birinci aşamada 9 milyona yakın kişinin olduğunu söyleyebilirim. Günde ortalama 1,5 hatta 2 milyona kadar aşıyı yapma imkanımızın olduğunu söyleyebilirim. Sağlık çalışanlarından başlamak üzere, ocak-şubat-mart, en geç nisan olmak üzere, ilk 2 hatta 3. aşamadaki kişileri aşılamayı hedefliyoruz. İngiltere’dekine benzer bir mutasyona rastlamadık ama genom analizi yaparak bununla ilgili daha net bir şey söylemek mümkün.” değerlendirmesinde bulundu.

Koca: “BioNTech aşısını mart sonuna kadar 4,5 milyon doz gibi planladık. Zannediyorum ocakta bunun 1 veya 1,5 milyon gibi bir kısmı gelmiş olacak. (BioNTech) Opsiyonel olarak 30 milyon doza kadar aşının sözleşmesinin detayları netleşmiş oldu. Bu gece veya yarın en geç imzalanmış olur.” dedi.

Hıfzıssıhhalar Kurumunu tekrar açmalıyız

Biz, Türkiye olarak kendi aşı çalışmalarımıza daha fazla ağırlık vermeliyiz. 2011’de AKP iktidarının bir KHK kararıyla kapatılan Hıfzıssıhhalar Kurumunu tekrar açmalıyız. Hıfzıssıhhalar, cumhuriyet tarihi boyunca tifo, tetanos, difteri, kuduz, kolera ve boğmaca aşılarını üretmiştir. Bu değerli kuruluşa tekrar dönmeliyiz. Biz neden kendi değerlerimize sahip çıkmıyoruz?

Neden birlikte var etmiyoruz? Bu salgın süreci el birliğiyle, birbirimize güvenle üstesinden gelebileceğimiz bir süreçtir; açık olalım, adil olun, değerlerimize saygılı olalım…

İlgili Makaleler