GündemSağlık

İki doz koronavirüs aşısı olmayanlar 14 gün karantinaya alınacak!

Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs aşılama tüm hızla devam ederken iki doz aşı olanların temaslı olmaları halinde 14 gün karantinaya alınmayacağı fakat iki doz aşı olmayanların ise temas durumunda karantinaya alınacağı duyuruldu.

Türkiye ve Dünyada hızlı bir şekilde aşılama devam ederken Sağlık Bakanlığı tarafından, ‘Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi’nde yapılan yeni güncelleme ile yeni kararlar alındığı görüldü.

AŞI OLMAYANLAR KARANTİNAYA ALINACAK

Koronavirüs iki doz aşısı olanlar mutant virüs tespit edilen kişi ile temas olsa bile karantinaya alınmazken aşı olmayanlar 14 gün boyunca karantinaya alınacak.

SAĞLIK BAKANLIĞI GÜNCELLEME YAPTI

Bakanlık rehberinde yer alan ifadelere göre “Daha önce laboratuvarda doğrulanmış SARS-CoV 2 enfeksiyonu geçiren veya iki doz aşı yaptırıp son dozdan sonra 14 gün süre geçmiş olan kişilerde, hastalık başlangıcı veya aşılama sonrası üç ay içindeki riskli temaslarında (Güney Afrika veya Brezilya varyantı tespit edilen vakalar hariç) karantina gerekmez. Ancak, bakım evinde çalışmak veya yaşlı aile üyelerine bakmak gibi mesleki faaliyetleri riskli gruplarla yakın ilişki gerektirenler ile Güney Afrika veya Brezilya varyantı tespit edilen vakalar ile temaslı olanlara Sağlık Bakanlığı kurallarına göre karantina uygulanır.” denildi.

PCR NEGATİF ÇIKANA KADAR KARANTİNADA TUTULACAKLAR

Öte yandan güncellenen rehberde, Güney Afrika (501Y.V2 veya B.1.351); ve Brezilya (P1) Varyant suş ile enfekte kesin vaka temaslılarının karantina süreleri en az 10 gün olduğu bildirilerek bu sürenin sonunda PCR negatifliği gösterilerek karantinanın sona erdirilmesi gerektiği açıklandı.

İlgili Makaleler