Ekonomi

SGK Emekliliğini Alamamış Vatandaşlara Toplu Para Ödüyor

Türkiye geneli milyonlarca çalışanın ortak hayali yaşlandıklarında emekli olabilmek. Bunun için yıllarca prim ödemesi yapan vatandaşlar tüm emeklilik şartlarını yerine getirdiklerinde emekli olabiliyorlar. 

Emekli olabilmek adına öncelike yaş şartını sağlamaları gereken vatandaşların diğer koşul olarak belirlenen gün sayısında prim ödemesi yapmış olması isteniyor. Emekli olmak için diğer şart ise gün şartı. 

Tüm bu şartları sağlayan adaylar emekli olabiliyorlar. Ancak bazı vatandaşlar çeşitli nedenlerden dolayı bu şartlardan bazılarını tamamlayamıyorlar. Bu durumda ise yıllarca ödemiş oldukları prim parasını geri alma hakkına sahip oluyorlar. 

SGK’DAN GÜNCEL RAKAMLARLA TOPLU PRİM ÖDEMESİ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) belirli durumların oluşması sonrası yıllarca prim ödemesi yapmış ancak emekli olamamış vatandaşlara ödemiş oldukları prim paralarını güncel tutarlarla geri iade ediyor. 

Bu ödeme ise her vatandaşa yapılmıyor. Belirli şartları ve işlemleri bulunuyor. İşte SGK’dan toplu para ödemesi almak için talep edilen o şartlar:

Toplu para ödemesi almak için iki şart öne çıkıyor. Bu şartlardan birincisi toplu para ödemesi talebinde bulunan vatandaşların sigortalı olarak bir yerde çalışmamaları veya kendi işlerini yürütmüyor olmaları gerekiyor. Bir yerde çalışmayan ve kendi işini yapmayan vatandaşların sağlamaları gereken diğer koşul ise prim ödeme şartı. Bu koşul erkeklerden 25 yıl kadınlardan 20 yıl prim ödemiş olmak. Bunun dışında da talep edilen diğer koşul 3. şart ise emekli olmak için gerekli olan yaş şartının sağlanması.

Bu şartlara bakıldığında yaş şartından dolayı emeklilik hakkı elde etmiş ancak primleri eksik olduğundan dolayı emekli olamayan vatandaşların bu ödemeyi alabildikleri. 

Söz konusu ödeme için başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile yapılıyor. 

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir