Ekonomi

TMO müdahalede geç kalında 100 bin ton patates çöpe gitti!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun geç alım yapması nedeniyle sadece Niğde’de en az 100 bin ton patatesin çürüyerek çöpe gittiğini ve bir o kadarının da hayvan yemi olarak kullanıldığını söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu yıl patates alımı yapmasında önemli bir paya sahip olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO tarafından patates alımına rağmen binlerce ton patatesin depolarda zayi olduğunu söyledi.

AKP davul zurna ile yaptığı alımı dahi beceremediğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 milyon 200 bin ton patatesin depolarda olduğunu, Bakanlık ise 300 bin ton patatesin depolarda bulunduğunu açıkladı. Ne yazık ki TMO alım için hedeflenen rakamlara eremedi. Alım hızlı yapılmadı. Havalar ısınması ile depoda ürün bozuldu. 25 günde TMO tarafından alınan patates ve soğanın toplamı 120 bin tonu bulsa da ürün önemli ölçüde telef oldu. Son günlerde sevk edilen ürünler gittiği yerde bozulduğu gerekçesiyle iade edilmeye de başladı. TMO alımları eline yüzüne bulaştırdı. Çiftçi mağdur durumdadır” dedi.

TONLARCA PATATES ZAYİ OLDU

TMO’nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Nisan ayının ikinci haftasından itibaren depolarda kalan üretim fazlası patatesleri kamyon üstünde 85 kuruştan almaya başladığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Oysa Nisan ayının ortalarına kadar depoda kalan patatesin filizlenip çoğunluğunun çürüyeceği bir gerçekti. TBMM’de konuyu defalarca kez gündeme getirdim ve hatta Tarım ve Orman Bakanlığına soru önergeleri vererek, TMO’nun bu yıl çok büyük sıkıntı içinde olan patates üreticilerine destek olmak amacıyla patates alımı yapması gerektiğini belirttim. Ocak ayı başında Bakanlıktan gelen yanıtta TMO’nun görevleri arasında patates alımının olmadığı belirtilerek, üreticilerin taleplerini içeren patates alımı konusuna sıcak bakılmadığı belirtildi. Ancak aradan zaman geçince Cumhurbaşkanının talimatıyla TMO patates alımı yapmaya başladı. Fakat bu alım geç kalınmış bir alımdı.

İlgili Makaleler