Gündem

Aşıdan Yeni Gelişmeler! Biontech ve Sinovac…

Türkiye’de bugüne kadar toplam 2 dozu da 44.009.193 kişi aşı oldu. Vatandaş Sinovac ve BioNTech aşıları arasında kararsız kalırken, iki aşıyı da araştırmaya devam ediyor. İşte iki aşı için gelen araştırmalar ve son dakika bilgiler…

BioNTech aşısı kısırlık yapar mı?

BioNTech aşısı olmak isteyen ancak olumsuz haberlerden tedirgin olan vatandaşlar için Miami Üniversitesi Üroloji Bölümünden bilim insanlarının 17 Haziranda dünyanın en saygın tıp dergilerinden Amerikan Tıp Cemiyetinin yayını JAMA’da yaptığı çalışma son noktayı koydu. Aşının kısırlık yaptığı iddiaları araştırmalar sonucu yalanlandı. Araştırmaya 45 erkek dahil edildi. Biontech aşısı olan erkeklerin sperm sayısında ciddi artış olduğu görüldü. Uzmanlar aşının değil daha ziyade virüsün kısırlığı etkileyebileceğini açıkladı.

Genç hastaların bu durumdan daha çok etkilendiğini anlatan Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu: ” Çünkü özellikle genç hastalarda ACE 2 reseptörleri, yaşlılara göre daha fazla. Bu nedenle de genç erkeklerin testisleri koronavirüs’ten daha olumsuz etkileniyor. Aynı zamanda hastalığın hafif, orta ve ağır geçilip geçilmediği de son derece önemli. Ağır geçiren hastalarda, bu değişiklikler çok daha fazla. ” açıklaması yaptı.

Delta varyantına karşı hangi aşı daha etkili?

Delta varyant mutasyonla gelişen yeni bir virüs türüdür. Delta varyantında aşı etkili mi sorusuna Prof. Dr. Derya Unutmaz açıklama yaptı. Sosyal medya paylaşımında: “Sinovac aşısı olan sağlık personeli ve 65 yaş üstüne, 3. doz Biontech olanağı bir an önce sağlanmalıdır. Delta varyantına Sinovac büyük ihtimalle durduramıyor ama Biontech çok etkili. 2. doz Sinovac aşısından 1-6 ay sonra 3. doz Biontech veya başka bir aşı olunması uygundur. Sinovac olanlara Biontech öneriyorum. Bulaştırmayı önlüyor.” açıklaması dikkat çekti.

İlgili Makaleler