Gündem

Delta Varyantı’nda Yeni Gelişme! Bir Kötü Haber Daha Geldi!

Türkiye’de 26 ilde Delta varyantı görüldü. Vaka sayısı 138’den 224’e çıktı. Ülkemizde çift doz da 49.647.882 kişiye aşılama yapıldı. Aşılamanın hızlandığı ve vaka sayılarının düştüğü bu dönemde normalleşmeye gidildiği sıra Delta varyantı endişe yaratmaya devam ediyor. Salgınının yeni üssü olarak adlandırılan Hindistan’da Delta varyantı teşhisiyle 5 kişi daha 1 ay içinde yeni belirtiler göstermeye başladı. Ayrıca 5 hasta arasında 1 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Delta varyantı hastalığı için başvuran hastalar da göğüs hastalığı, karın ağrısı ve rektal kanama şikayeti olduğu görüldü.

Almanya’da yapılan bir araştırmada, Delta varyantının neden bu kadar bulaşıcı olduğu ile ilgili araştırmalar yapıldı. Araştırmaya göre koronavirüs’ ün önceki varyantlarındaki spike proteini ile karşılaştırıldığında, Delta varyantının akciğer hücrelerine ulaşmada daha başarılı olduğu ve virüs bulaşan hücreleri bir araya getirebildiği açıklandı. Delta varyantının yayılma prensibi nedeniyle kendisine saldırabilecek ve etkisiz hale getirebilecek bağışıklık sistemi hücrelerinden kaçmasının da çok kolay olduğu bildirildi.

BioNTech’de iki doz arasının 6 haftadan 4 haftaya çekilebileceğini belirten Sağlık Bakanı Koca, bu durumun bugün Bilim Kurulu’nda gündeme geleceğini söyledi. Yapılan açıklamaya göre, Sputnik ve Biontech aşılarının koruyuculuk oranının birbirine yakın olduğu ancak Sinovac aşısının ise daha düşük oranda koruyuculuğa sahip olduğu belirtildi.

İlgili Makaleler