GenelGündem

Bakan Koca’dan Flaş Açıklama! Delta Varyantı 3 İlde!

Bugüne kadar toplam 54.411.223 aşı yapıldı. Aşılamanın hız kazanmasıyla birlikte normalleşmeye gidilmesi üzerine rahatlamaya başlayan Türkiye’de Delta varyantı endişe yaratmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 3 farklı ilde 3 vatandaşta görüldüğünü açıkladı. Bu 3 il arasında İstanbul olduğunun açıklanması üzerine delta varyantının belirtileri merak konusu oldu.

İşte Bakan Koca’nın açıklamaları

“Delta plus 3 kişide, 3 farklı ilde görüldü. Bunlardan biri İstanbul, Ankara’da yok. Diğer iki ili söylemeyeyim. Bu kişilerin de genel durumları iyi, ayaktan takip edilen hastalar. Dolayısıyla o açıdan daha ağır geçiren kişiler değil. Delta ise sayıları giderek artıyor, 284’lere kadar çıktı. İl sayımız da artıyor, 30’u buldu.”

“En az yüzde 70 oranında aşılanmanın gerekliliğini de biliyoruz. O nedenle bütün illerimizi harekete geçirerek, illerde yaşayan vatandaşlarımız, vali başkanlığında dahil olmak üzere bütün teşkilatımızın aşıda nerede olduğunu görüyor olması gerekiyor. Diğer illerle kıyaslayarak herkesin bu dönemde üzerine düşeni yapması gerekiyor.”

Aşılama oranında yüzde 75’in üzerinin mavi, yüzde 65’in üzerinin sarı, yüzde 55’in üzerinin turuncu, yüzde 55’in altındakilerin ise kırmızı olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Koca, “Bütün iller nüfusuna göre nerede olduğunu görmüş olacaklar. Bunu hem sağlık kuruluşlarımız hem mülki amirler hem de vatandaş görerek harekete geçiyor olmalı. Çünkü o ilde toplumsal bağışıklığın bir an önce yüzde 70’e erişerek sağlanacağı biliniyor. Bu herkesin sorumluluğu, toplumsal bağışıklık kişilerden bağımsız bir şey değil. Yani herkesin, o ildeki vatandaşın, ilinde toplumsal bağışıklığın oluşup oluşmadığını görebiliyor ve biliyor olması gerekiyor.”

Delta varyantının belirtileri

  • Baş ağrısı (yaygın)
  • Boğaz ağrısı (yaygın)
  • Burun akıntısı (yaygın)
  • Ateş
  • Tat ve koku kaybı belirtilere dahil değil.

 

İlgili Makaleler