Gündem

Vakalar Artmaya Devam Ediyor! Kısıtlamalar Artacak mı?

Ülkemizde çift doz koronavirüs aşısı olan kişi sayısı an itibariyle 59.104.326 olarak güncellendi. Tüm dünyada hızla yayılan Delta Varyantı ülkemizde de 36 ilde görülmesi endişe yaratmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; vaka sayısının son bir haftada 284’ten 750’ye çıktığını belirtti. Bu yaşanan 3 kat artış, akıllara yasaklar geri mi gelecek sorusunu getirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Doğu ve güneydoğuda oranların düşük olduğunu görüyorsunuz ama giderek oralarda da artışın olduğunu görüyoruz. Bizim vatandaşın ayağına gidip daha mobil yoğun ekiplerle devrede olmamız gerekiyor” açıklaması yaptı.

O ülke özür diledi

Aşının bulunmasıyla rahatlamaya başlayan ülkeler kısıtlamaları gevşetmeye başladı. Koronavirüs önlemlerini gevşetmeye başlayan Hollanda, acele davrandıkları için tüm dünyadan özür diledi. Önümüzdeki haftadan itibaren İngiltere koronavirüs önlemlerinin çoğuna son vermeyi planlıyor.

Uzatmalı Koronavirüs

Uzatmalı Covid henüz tam olarak araştırmaları bitmemiş yeni bir tür. Uzatmalı koronavirüs nefes darlığı, yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi yan etkiler gösteriyor. Ancak henüz bu türü teşhis edebilecek bir test kiti üretilmedi. Profesör Altmann aşıların uzun vadede koronavirüs ve diğer sağlık sorunlarından koruyup korumadığının bilinmediğine dikkat çekiyor.

“Eğer günde 100 bin vakaya doğru gidiyorsak ve vakaların yüzde 10 ila 20’sinin uzatmalı Covid’e evirilebileceğini de söyleyebildiğimize göre, nüfusumuz aşılı olduğu halde, uzatmalı Covid vakalarının artmayacağını kesin olarak söyleyemeyiz.”

Prof. Dr. Uğur Şahin, “Gerçekten ihtiyaç duyulursa 100 gün içinde yeni bir aşının elde edilmesini sağlayabiliriz” açıklamasında bulunurken Dr. Türeci ise,”Spike proteinindeki belirli antikor bağlama bölgeleri mutasyona uğruyor. Klinik denemelerimiz, yüksek sayıda antikorla bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve dolayısıyla enfeksiyona karşı koruma sağladığı için üçüncü dozun büyük olasılıkla yararlı olacağını göstermiştir.” açıklaması yaptı.

İlgili Makaleler