Gündem

İçişleri Bakanlığı’ndan Yeni Genelge! Gönderilen Genelgede Neler Var?

İçişleri Bakanlığı 81 İle kurban bayramı sıfır can kaybı konu başlıklı hakkında 3 yeni bir genelge gönderdi. Gönderilen 3 genelgede, trafik kazalarını önlemeyi amaçlanıyor. 14-26 Temmuz 2021 tarihleri arasında önlem amaçlı yol haritaları hakkında detaylı tedbirler 81 ile açıklandı. İşte bu 3 genelgede geçen bazı açıklamalar…

“Sıfır Can Kaybı”

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 81 ile gönderilen genelgelerde önemli ifadeler dikkat çekti. Birleşmiş Milletler tarafından trafik kazalarında can kayıplarında %50 önleme sağlayan ülkeler arasında Türkiye’ de bulunuyor. Türkiye “sıfır can kaybı” na yönelik çalışmalarına devam ediyor. İçişleri Bakanlığı trafik kazlarının önlenmesine yönelik yol haritasını belirleyen kısa, orta ve uzun vadeli planlarını içeren “Trafik Kazalarını Önleme Planı”, “Kurban Bayramı Trafik Tedbirleri” ve “Motosiklet Kazaları” konulu 3 genelgeyi illere gönderdi.

Bu bağlamda komisyondan 180 günlük iller için trafik kazalarını önlemeye yönelik planlar hazırlanacak. Genelgede trafik kazalarına en çok sebep olan  “aşırı hızla mücadele”, “emniyet kemeri ve kask kullanımı”, “yaya önceliği”, “motosiklet/motorlu bisiklet kullanımı” ve “cep telefonu kullanımı”  gibi konuların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca bayram boyunca drone, helikopter vb. hava araçlarıyla da trafik denetimi yapılmaya devam edilecek. Radar araçları 7/24 kontrol sistemi sayesinde Okul, hastane, alışveriş merkezi gibi yayaların yoğun olarak bulunduğu yerlerde ve bu yerlerin çevresindeki cadde, sokak ve güzergâhlarda azami hız sınırının 30 km/s hıza düşürülmesi amacıyla çalışmalar yapılacak.

Yayalara 59 ile gönderilen sloganlarla farkındalık arttırılması amaçlanacak. Kırmızı ışıkta geçme, seyir halinde cep telefonu kullanımı, tarım araçlarının uygun olmayan şekilde trafikte yer alması, alkol etkisinde araç kullanımı, otoyol ve şehirlerarası yollarda duraklama/park etme konularında eğitim/bilgilendirme çalışmaları yapılacak.  “kemerinle yol ver hayata”, “sabrınla yol ver hayata”, “kaskınla yol ver hayata”, “dikkatinle yol ver hayata” yazılı görseller sayesinde yayaları ve sürücüleri bilinçlendirilecek.

Motosiklet kazaları incelemeye alınacak. Bugüne kadar yaşanan tüm motosiklet kazalarının sebepleri incelenerek gerekli tedbirler alınacak. Ayrıca kask kullanımı gibi motorcuların uyması gereken kurallar hakkında denetimler arttırılacak.

Bayram sebebiyle şehirler arası seyahat yapacak vatandaşlar içinde iller de bulunan terminallerde de denetimler arttırılacak. 66 yaşından gün almış, 26 yaşından küçük şoförlerin otobüs kullanmasına izin verilmeyecek.

İlgili Makaleler