Gündem

Delta Varyantı Endişe Yaratmaya Devam Ediyor! Yasaklar Gelecek mi?

Koronavirüs aşısı son güncellemeye göre 63.868.898 olarak açıklandı. Aşının yüksek oranda koruyuculuğu olduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca resmi Twitter hesabı üzerinden “iki doz aşı vaka sayılarının önünü keser. İki doz aşı vaka sayılarında artık geri dönüşü olmayacak düşüşü sağlar. Bayramın tadını bozmadan çok dikkatli olalım. Kalıcı çözüm, aşıyla kazanılacak bağışıklıktır. Bugünkü yeni vaka sayısı 8.780.” ifadesinde bulundu.

Deltanın çaresi aşı

Türk Tabipler Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu Başkanı ve Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Nasır Nesanır konuya ilişkin önemli bir açıklamada bulundu. Başkan Nesanır ;

Delta aşısızların pandemisidir. ABD’de hem başka ülkelerde ölümlerin yüzde 98’i aşısız kişilerde görülüyor. Aşısızların pandemisi bundan sonra bireysel, topluluk, mahalle, ilçe, il, bölge, ülke düzeyinde görülecektir.”

“Yüksek aşılama alanlarıyla çevrili düşük aşılı bir bölge için salgının şiddeti çok yüksek olur. Salgın sağlık sistemini tıkayacak ve daha fazla insan ölecek.”

“Aynı zamanda virüs aşılamanın düşük olduğu bir bölgede aynı anda çok fazla kişiye bulaşırsa yüksek aşılı bölgelere sıçrayarak salgınının şiddetini artıracak. Bu durumda belirleyici olan aşılamanın hızının delta virüsünün yayılma hızını geçebilmesidir”

“26 Afrika ülkesi, onaylanmış Covid-19 vaka sayılarının Mayıs ayına kıyasla Haziran ayında yaklaşık yüzde 50 veya daha fazla arttığını açıkladı.22 Afrika ülkesinde onaylanan Delta varyantının, orijinal virüsten yüzde 225 daha hızlı yayıldığı tespit edildi”

“Delta için öngörülen bulaşma katsayısına göre Türkiye’de daha önce nüfusun yüzde 70 aşılanılırsa erişilebileceği düşünülen kitle bağışıklığının artık yüzde 85 olması gerektiğini söyleyebiliriz” şeklinde ifade etti.

İlgili Makaleler