Ekonomi

SGK’dan Almayı Unuttuğunuz Paranız Olabilir (Tüm SGK Ödemeleri)

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) vatandaşlara çok sayıda alanda ödeme gerçekleştiriyor. SGK tarafından yapılan bu ödemelerin bazıları vatandaşlar tarafından bilinmediğinden kurumda kalıyor. Kamuilanlari.com olarak SGK’da unutulan tüm ödemeleri sizlere aktarıyoruz. İşte SGK’da unutmuş olabileceğiniz ödemelerin listesi. 

SGK’DA UNUTULAN PARALAR 100 MİLYONDAN FAZLA

Bilindiği üzere devlet vatandaşlara çok sayıda farklı durum için yardım ve destek ödemesi yapıyor. Devlet tarafından yapılan bu yardım ve destek ödemelerinin tutarları çok önemli rakamlara ulaşabiliyor. Yaşlıi hasta, iş yapamayacak durumda olan, bakıma muhtaçi engelli veya yaşanan olaylar dolayısıyla mağduriyet oluşabilecekler durumlarda yapılan bu ödemelerin önemli bir kısmı SGK’dan alınmıyor. 

Öyle ki 2018 yılının ortalarına doğru açıklanan ve o süreçten önceki dönemi kapsayan unutulan paraların toplamı 99 milyon TL seviyesindeydi. 

Bizlerde Kamuilanlari.com olarak bu desteklerin tamamını sizler için derledik.

SGK’NIN SAĞLADIĞI VE ÖDEME YAPTIĞI DESTEKLER

Aşağıda yer alan ödemeler için dikkat edilmesi gereken tek husus bu ödemelerin 5 yıl içinde alınması gerekiyor. Aksi halde zaman aşımına uğruyor.

SGK Yol Ödemesi Yardımı

Sigortalı tıbbi (organ nakli, kanser tedavisi, acil gibi haller) veya zorunlu bir nedenden dolayı yerleşim yeri dışında başka bir hastaneye sevki gerekiyorsa SGK yolluk ödemesi yapıyor. Yol ve gündelik ödemesi hak sahibin kendisine veya anne, baba, eş ve çocuklara PTT aracılığıyla yapılıyor. Yolluk ödemesine başvurular SGk il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerine yapılıyor.

SGK Cenaze Yardımı

Sosyal Güvenlik Kurumu’na 360 gün sigorta primi ödeyen bir kişi vefat ederse SGK cenaze yardımı ödemesinde bulunuyor. Bu ödemeyi öncelikle eş ve çocuklar alabiliyor, eğer eş ve çocukları yoksa anne, baba veya kardeşleri bu ödemeyi almaya hak kazanıyor. Cenaze yardımı almak için SGK merkezlerine dilekçe ile başvurmak yeterli oluyor. 

SGK Kız Çocuklarına Çeyiz Yardımı
 
Çeyiz maaşı SSK veya Bağkurlu anne veya babasının vefatı nedeniyle yetim maaşı alan kız çocuklarına veriliyor. Kız çocukları evlendikleri zaman maaşları kesilir ancak çeyiz maaşı ile kesilen maaşın 2 yıllık tutarı kız çocuğuna peşin olarak ödenir. Başvurular SGK merkezlerine yapılıyor.
İş Görememezlik Yardımı

Sigortalı olarak çalışan bir kişi hastalanır, meslek hastalığına yakalanır veya iş kazası geçirirse iş görememezlik ödemesi alır. Hastaneden alınacak sağlık raporuyla verilen ödemeler çalışanın maaşına göre belirlenir. İstiahat parası olarak bilinen bu ödemeler için SGK’ya başvuru yapılır, turkiye.gov.tr’den e-devlet şifresiyle kontrol edilebilir ve PTT’ye yatar.

Annelere Süt Parası

Yeni doğum yapmış annelere devlet süt parası ödemesi yapar. Bu ödeme çocuk sayısına göre değişir ve çocuk sayısı arttıkça ödemenin miktarı da artar. Buna göre Mayıs 2015’ten sonra doğan ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için ise 600 TL ödeme yapılır. 

Annelere Emzirme Parası

Anne veya babanın birinin sigortalı veya bağkurlu olması ve en az 120 günlük primin yatmış olması halinde SGK tarafından emzirme ödeneği veriliyor. Emzirme ödeneği için SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir. 

Doğum İzni Ödemesi

Çalışan anneler doğumdan önce veya sonra izin kullanırlarsa çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Asgari ücretli bir anneye ödenen para 4425 lira. Ancak bu ödeme miktarı maaşa göre değişiyor. hak sahibi bu ödeneği PTT veya Ziraat Bankası aracılığıyla alabiliyor. 

SGK’dan Emekli Olamayanlara Toplu Para Ödemesi

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olmak adına prim yatırmış ancak çeşitli nedenlerle emekli olamamış vatandaşlara toplu para ödemesi yapıyor. Bu ödemeler için erkeklerde 25 yıl, kadınlarda 20 yıl şartı bulunuyor. Başvurular ise SGK’ya yapılıyor. 

SGK Desteklerinden ve Haberlerinden anında haberdar olmak için bizleri takip edin. 

Andorid uygulamamız için TIKLAYINIZ

Facebook Sayfamız için TIKLAYINIZ

Twitter Sayfamız için TIKLAYINIZ

İnstagram Sayfamız için TIKLAYINIZ

Haber Kaynağı: Kamuilanları.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir