Gündem

Eski Eşler, Eşini Kaybetmiş Memurlar Dikkat! Dul Aylığı Şartları Nelerdir?

Dul eşler dul aylığına ilişkin araştırma yapmaya devam ediyor. Eşlere, kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması, evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şartıyla dul aylığı veriliyor. Peki memur olan dul eşlere dul aylığı bağlanabilir mi?

Kanunda Dul Aylığı Detayları

Dul eş yeniden evleninceye kadar aylık almaya devam edebilir. Ancak bir eş iki eşinden birden alamaz. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kurallarına göre; Dul eşin aylık oranı % 50’dir Ancak kendisinden başka aylık bağlanmış çocuğunun olmaması ve işçi, esnaf, memur veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde aylık oranı % 75 olacaktır.

“Sosyal güvenlik sisteminde dul aylığı alan kişinin çalışması veya kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı alması halinde eşinden dolayı sosyal güvenlik kaybının yaşanmaması, yani sosyal yaşamının devamı yönünde olumsuz bir durumun önüne geçilmesi amacına yönelik hükümler yer almaktadır.”

Dul Aylığına Nereden Başvurulur?

Dul aylığı maaşına başvuran kadının ortalama olarak gelirinin net asgari ücretin 1/3’ünden az olduğunun tespit edilmiş olması yani kişinin muhtaç sayılması gerekir. Dul maaşı için başvuruyu, ikametinizin bağlı olduğu Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile yapabilirsiniz

İlgili Makaleler