Gündem

Arsası Olanlar! Sit Alanı Nedir? Sit Arazi Satılır mı? Sit Alanının Tüm Detayları…

Arsası olan fakat belli bir derecede sit alanı olduğu ortaya çıkan, bu sebeple ciddi problemler yaşayan vatandaşlar endişeleniyor. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne konuya ilişkin dava açılabiliyor. Ancak dava sonucunda arsanızın değerinin karşılığını almanız mümkün olmuyor. Açılan kamulaştırma davasında sit alanı olan arsa için trampa (takas) veya meyve sebze ekme izni veriliyor. Peki sit alanı nedir?

Sit Alanı Nedir?

SİT alanı kamu yararı gözetilerek doğal ve kültürel mirasların korunması amacıyla devlet tarafından bazı arsa ve arazilerde yapılaşma ve herhangi bir değişime izin verilmeyen, koruma altındaki alanlardır.

Sit alanı ilan edilen bölgelerde, hem sit zeminine hem de yapılara yönelik her türlü fiziki ve inşai müdahale ancak koruma bölge kurulundan izin alınması durumunda mümkün oluyor. Arsası sit alanı sınırları içerisinde kalan kimseler, takas imkanından yararlanabiliyor. Sonuç olarak sit alanı arsa sahibi olan vatandaşlar, yapılacak her işlem için izin alınması gerekiyor. Vatandaşlar arsaları için takas dışında daha kesin çözümler istiyor. Devlet konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

 

İlgili Makaleler