Ekonomi

SGK’ dan Flaş Açıklama! Çalışan Herkesi İlgilendiriyor! 8.600 TL Ödeme Yapılacak!

Devlet kadın istihdamını desteklemeye devam ediyor. Çalışan yeni doğum yapan anneler için devlet destek sağlıyor. Peki, devlet tarafından annenlere sunulan yardımlar nelerdir? Bu yardımlardan hangi anneler yararlanabilir? Devlet, çalışan anneler için uyguladıkları destek programlarını açıkladı. İşte yayınlanan o destekler…

Çalışan Anneye Destek

4A ve 4B sigorta kollarına sahip kurumlarda çalışan annelerin yararlanabileceği yardım türüdür. Halk arasında süt parası olarak bilinmektedir. Kamuda görevli olan anneler ilgili yardımdan yararlanamamaktadır.

İlgili sigorta şartları ile çalışan annelere doğum sonrasında devlet tarafından 2 yıl boyunca kesintisiz olarak 232 TL ödeme yapılmaktadır.

  • Yardımdan yararlanmak isteyen annenin doğum öncesindeki 1 yıllık dönemde en az 120 gün sigortasının bulunması gerekmektedir.
  • Annenin hiçbir kuruma prim borcu olmaması gerekir,
  • Bebeğin canlı şekilde dünyaya gelmesi gerekir,
  • Doğum sonrasındaki 5 yıl içinde başvuru yapılmaması halinde hak kaybedilmektedir,

Devlet tekil doğumlarda, analık iş göremezlik ödeneği adı altında 16 hafta için ödeme yapmaktadır. Çoğul doğumlarda ise bu süre 18 haftaya yükselmektedir. Ödemeden yararlanılabilmesi için annenin mutlaka istirahat süresi boyunca sigortalı olması gerekmektedir.

Ayrıca son 1 yıllık dönemde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirimi de yapılması gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta bu zaman diliminde annenin iş yerinde çalışmaması.

Annelere 2021 yılında 286 TL 20 kuruşa kadar günlük ödeme yapılıyor. En düşük ödeme miktarı ise 38 TL 15 kuruş olarak belirlendi.

İlgili Makaleler