Gündem

Omicron Cephesinde Flaş Gelişme! Bu Yeni Belirtiye Sahip Olanlar Dikkat!

Koronavirüs endişesi hızla devam ediyor. Mutasyonlu varyantların ortaya çıkması üzerine artan önlemlerle birlikte aşı oranları da artmaya başladı. Özellikle son olarak açıklanan omicron varyantı en tehlikeli varyant olarak nitelendirildi. Ancak her ne kadar soğuk algınlık ile benzetilse de, uzmanlar önemli bir belirtiye dikkat çekti. İşte Omicron’da dikkat edilmesi gereken önemli belirti.

Kimse Anlamıyor!

Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde omicron varyantı için gece terlemelerine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uzmanlar önemli bir uyarıda bulunmuştu. İlk olarak Güney Afrika’da ortaya çıkan varyant için yeni yapılan açıklama vatandaşım dikkatini çekti.

İngiltere Daily Star gazetesinde yapılan haberde, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre Omicron varyantında kuru öksürük, boğazda gıcık ve kaşıntının öne çıkan semptomlar olduğuna dikkat çekti. Gazete özellikle boğazda gıcık ve kaşıntıya dikkat edilmesi gerektiğini yazdı. Öte yandan halsizlik, burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtilerin de olduğu fakat bunların diğerlerine göre daha hafif geçtiği belirtildi.

Bu bağlamda soğuk algınlık bile benzer belirtiler taşıyan varyant için uzmanlar bu belirtileri hissettiğiniz takdirde mutlaka bir doktor kontrolüne gitmemiz gerektiği konusunda yeniden uyarıda bulundu.

Bakan Koca’dan Omicron Açıklaması!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın varyant için yaptığı açıklamada”Önce Afrika’da görülen ve Avrupa’da hızlı bir şekilde yayılan Omicron, kısa sürede yeni vakaların yüzde 10’una kaynaklık etmiştir. Bu varyanta ülkemizde de rastlandığını daha önce açıklamış, ilk vakalar hakkında bilgi vermiştim. Hızlı yayılan Omicron varyantı karşısında ülkemizdeki durum da Avrupa’daki duruma benzerlik göstermeye başlamıştır. Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların yüzde 10’undan fazlası artık Omicron kaynaklı.

Omicron varyantına karşı, etkisi bilinen salgın tedbirlerine ek olarak başvurulması gereken kişisel tedbir söz konusu değil. Maske, sosyal mesafe ve aşıyla hayatımıza devam edeceğiz. Her zaman olduğu gibi kalabalık yerlerden ve havalandırması kısıtlı ortamlardan uzak duracağız. Korku ve kaygının hayatı olumsuz etkilediğini, tedbirinse daima işe yaradığını biliyoruz.” ifadelerini kullandı

Sağlık Bakanı Koca, “Önemli bir veri, bize zaten sağduyu telkin ediyor: Bu yeni varyantın, hastaneye yatışları ve yoğun bakım ihtiyacını belirgin şekilde artırmadığını gördük. Toplam vakalar içindeki oranı belirgin olduğu halde.

Endişe verici bir durum yok. Gerekli bilgiye ve salgın tecrübesine sahibiz. Bu gelişme, daha dikkatli olmamızı ve eksik aşılarımızı yaptırmamızı gerektiren bir gelişmedir. Yeni durumda hatırlatma dozunun önemi artmıştır. Aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenler, hatırlatma dozunu olmalı, yeni varyanta karşı aşı etkinliğini güçlendirmelidir.” dedi.

İlgili Makaleler