GündemSağlık

Sağlık Bakanlığından Önemli Açıklama! O Süreye Değişiklik Yapıldı!

Koronavirüs vakaları gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı vakalar için aşı ve ilaç çalışmalarını sürdürürken, vakaların artmaması için de bir dizi önlem hazırlıyor. Bilindiği üzere koronavirüs’e yakalanan vatandaşlar 14 gün boyunca evlerinde karantina’da kalmak durumunda kalıyordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca karantina süresi, Koronavirüs ve Omicron’a ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca’nın Açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 14 gün boyunca süren karantina için önemli bir açıklamada bulundu. Resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre izolasyon sürecinin 14 günden 7 güne indirildi. Pozitif olan hastaların 7 gün boyunca karantinada kalmaları gerektiğini ifade ederek şu açıklamada bulundu.

“Pozitif vakaların karantina süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. 7’nci günden sonra hafif ya da hiç semptom göstermeyen kişiler için karantina süresi sona erer. Pozitif vakalar 5’inci gün test yaptırmaları durumunda ve test sonucu negatife dönmüşse karantina süresi sona erer. Temaslı kişiler son 3 ay içinde hatırlatma dozu aşısını olmuş ya da hastalığı geçirmiş ise karantinaya alınmaz. Semptom takibi yaparak maske kullanımı ile günlük yaşamına devam eder. Aşısız ya da hatırlatma dozu aşısı üzerinden 3 ay geçmiş temaslı kişiler 7 gün karantinaya alınır. Semptom takibi yapılır. 5. gün test yaptırıp negatif olan kişiler karantinayı erken sona erdirebilirler.”

Öte yandan vatandaşa hatırlatma dozlarını olmaları için uyarıda bulunan Bakan Koca, aşı olan vatandaşların koruma altında olduğunu, virüsü atlatsalar bile hafif geçirdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı;

“Mevcut aşı programımıza uygun olarak vatandaşlarımızın hatırlatma dozu aşılarını olması son derece önemlidir. Aşı olmuş kişilerin virüse karşı koruma altında olduğu, hastalığa yakalansa bile hastalığı hafif geçirdiği unutulmamalıdır.”

Karantina Değil İzolasyon

Bakan Koca tarafından yapılan 7 gün karantina açıklamasına yeni bir düzenleme geldi Bakan Koca, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada yazım yanlışı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı; Dün yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından yayınlanan basın açıklamasında, metnin yazımı sırasında, “izolasyon” kelimesi yerine yanlışlıkla “karantina” kelimesi kullanılmıştır. Metindeki anlam esasen herkes için açıktır. Bununla birlikte, dikkat sahiplerine teşekkür ederiz. Kişinin kendini toplumdan soyutlaması İzolasyon,  kuluçka süresi kadar çevreyle temasının engellenmesi ise Karantina olarak bilinmektedir.

İlgili Makaleler