EkonomiGündem

Dolar kurunda gelen sert artış sonrası ünlü ekonomist korkutan uyarıyı yaptı! “Başka çaremiz kalmadı”

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekâtına başlaması ile birlikte küresel finans piyasalarında da sallantılar başladı. Gelen dalgalanmalar ile birlikte altın ve petrol fiyatlarında sert artışlar yaşanırken, benzer şekilde dolar da küresel piyasalarda güç kazandı. Bu durum yurtiçi piyasalara da yansıdı ve dolar/TL kuru savaşın başlaması ile birlikte yeniden 14,00 seviyesini aştı. Dolar kurunun 14 TL’nin üzerine çıkması ile birlikte Yeniçağ Gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut, dolar ile ilgili olarak çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Zelyut, söz konusu yazısında “Yolun sonu gözüküyor…” sözlerine yer verdi.

Dolar Kuru Yeniden 14 TL’nin Üzerine Çıktı

Dolar kuru Aralık 2021 döneminde 18,40 TL seviyesine kadar yükselmiş ve ardından kur korumalı TL mevduat modelinin devreye alınması ile hızlı bir gevşeme yaşayarak 10 TL bandına kadar gerilemişti. Ardından 13,50 TL bölgesine kadar yükselen dolar kuru, daha sonra bu bölgede dengesini bulmuştu. Ancak 24 Şubat tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi ile birlikte dolar/TL kuru da tekrar 14 TL barajını aşmıştı. Merkez Bankası’nın aşılmaması için piyasalara doğrudan müdahale ettiği bu kritik seviyenin aşılması ile birlikte Yeniçağ Gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut’tan çarpıcı bir yazı geldi.

“Ya Faiz Ya da Kur Artacak”

Zelyut kaleme aldığı söz konusu yazısında “Geçen yıl Saray’da yapılan hesap çarşıya uymadı. İhracatta fazla vererek güya enflasyon düşecekti. Ama düşük teknoloji içeren mal satarak bu içi nasıl başaracaklardı, orasını da kimse bilmiyordu. Zaten dediğimiz de oldu… AKP modeli, planı yine fos çıktı. ‘Rezervler alarm veriyor’ diyoruz…” sözlerine yer verdi. Yazısında Merkez Bankası’nın Analitik Bilançosu’nu paylaşan Zelyut, buradaki teknik detayları kaleme aldı. Zelyut daha sonrasında ise “Türkiye gibi bir ülkenin en az kısa vadeli borcu kadar parasının olması gerekirken, kasa sıfır bile değil. Allah korusun deprem ya da savaş gibi acil bir durumda devleti devam ettirecek yedek akçe yok…” dedi. Zelyut yazısının sonunda ise “Yolun sonu gözüküyor: Ya faiz ya da kur artacak, başka çaremiz kalmadı” dedi.

İlgili Makaleler