EkonomiGündem

Erken Emeklilik İçin Beklenen Tarih Geldi! Emeklilikte Yaşa Takılanlar, SGK’dan Gelen O Haber İle Adeta Bayram Edecek, O Tarih…

Şimdilerde Türkiye’nin temel sorunlarından biri haline gelmiş olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), meclise gelecek olan kendileri ile ilgili yeni yasa tasarısı için gün saymaya başladı. Bir süredir çeşitli formülün konuşulduğu EYT’lerde yeni yasadan yararlanabilecek olan kişiler de formüller konuşulurken belli oldu.

Emekli olmak için yaş dışında tüm şartları sağlayan vatandaşların mağduriyetini gidermek için hazırlıkları devam eden EYT Yasası, şimdilerde ilgili bakanlığın masasında sıkça yer alır hale geldi. EYT’lileri yakından ilgilendiren o tarih ise, kimlerin bu yasa kapsamına gireceğini nihayet ortaya çıkardı.

SGK Girişi 1999 Öncesi Olan Herkes İçin Geçerli

Bir süredir “Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)” isimli platformun gündeme taşıdığı erken emeklilik kanun tasarısında nerdeyse sona gelindi. Prim gün sayısını ve çalışma yılını doldurmasına rağmen yaşları tutmadığı için emekli olamayan vatandaşların oluşturduğu EYT, hak ettikleri emekliliği alabilmek için harekete geçti. EYT’lilerin taleplerine sessiz kalmayan ilgili bakanlık ise, konuyla ilgili birkaç formülü masyaa yatırmaya başladı. 2022 yılının sonuna kadar çözülmesi beklenen EYT sorununun kimi ya da kimleri kapsayacağı da bir hayli merak edilir hale geldi. Bu bağlamda 3600 prim gün sayısını doldurarak emekli olmak isteyen vatandaşların 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olmasında halinde EYT kanunundan yararlanabileceği konuşulmaya başlandı. Bu tarihten öne sigortası bulunan, 15 yıllık hizmet süreleri ve 3600 prim doldurmuş olan 4A, 4B veya 4C kapsamında tüm EYT’lilerin yararlanabileceği öğrenilen yeni yasanın detaylarının ise, önümüzdeki günlerde belli olacağı kulis bilgiler arasında yer aldı.

Prim Gün Sayısını Artırmanın Formülü Açıklandı

Bir süredir erken emeklilik tartışmaları içerisinde konuşulan konulardan biri olan prim gün sayısı artırma ile ilgili tavsiyelerde bulunan uzmanlar, prime ihtiyacı olan vatandaşlara seslendi. Borçlanma ile prim gün sayısının kolaylıkla artırabileceğini belirten konunun uzmanları; kadınlar için doğum, erkekler için ise askerlik borçlanması talebinde bulunmalarını önerdi. Bunun yanı sıra yurt dışı borçlanması, ücretsiz izin borçlanması ya da stajda geçen sürelerin borçlanmasını da vatandaşların talep edebileceğini hatırlatan uzmanlar, bahsi geçen her borçlanma türü ile prim gün sayılarının kolaylıkla artırılabileceğini belirtti.

İlgili Makaleler