EkonomiGündem

Ayçiçek Yağı Fiyatları Yükselecek Mi? Marketlerden Müjdeli Haber Geldi! En Ucuz 5 Litre Ayçiçek Yağı Fiyatı…

Şimdilerde adeta altın fiyatları ile yarışır hale gelmiş olan ayçiçek yağı fiyatları, bu hafta boyunca arttı. Vatandaşın cebini yakmaya devam eden ayçiçek yağı fiyatları, artış yaşayıp yaşamayacağı sorusuyla da vatandaşların sıcak gündemini oluşturur hale geldi. Konuyla ilgili fikirlerini açıklayan uzmanlar ayçiçek yağı fiyatlarının nasıl seyredeceğini adeta gözler önüne serdi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ve Rusya’dan gelen ayçiçek yağı taşıyan gemilerin limanda kalmasının hemen ardından Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nin Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne yazdığı yazıda yer alan ayçiçek yağı stok sıkıntısının sosyal medyaya düşmesinden bu yana ayçiçek yağı fiyatları artmaya başladı. Ayçiçek yağında yaşanabilecek olan stok sıkıntısı nedeniyle stokçuluk yapmaya başlayan vatandaşlar, hafta boyunca ayçiçek yağı fiyatlarının artışına neden oldu. Konuyla ilgili harekete geçen Dışişleri Bakanlığı’ysa bu hafta Rusya Büyükelçiliği ile görüştü. O görüşmenin ardından vatandaşlar ayçiçek yağı fiyatlarının düşüp, düşmeyeceğini merak etmeye başladı.

Ayçiçek Yağı Fiyatları Yükselecek Mi, Düşecek Mi?

Ayçiçek yağlarının stoklarında sıkıntı olabileceği yönündeki haberlerin ardından marketlerde oluşan görüntüler Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklama yapmasını zorunlu kıldı. Konuyla ilgili Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması ödül töreninde konuşan Nebati, açıklamasında; “20 Aralık öncesinde manipülatif hatta ihanete varan hareketlerin arkasında kim olduğunu biliyor ve gereğini yapıyoruz. Hiçbir şey yapmasak bile temmuz ayına kadar yetecek ayçiçek yağı stokumuz var. ‘Kuyruk var, yokluk var’ gibi söylentileri yayanlar ülkeye ihanet ediyor. Operasyon çekenlere karşı biz de operasyon çekeceğiz” ifadelerine yer verdi. Öte yandan bu açıklamanın ardından Türkiye’nin geçen yıl ithal edilen ham ayçiçek yağının yüzde 80’ini Rusya ve Ukrayna’dan aldığını hatırlatan uzmanlar, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin devam etmesi halinde, ayçiçek yağı fiyatlarının artabileceği yönünde tahminlerde bulundu.

İşte Market Market 1 L, 2 L, 5 L Ayçiçek Yağı Fiyatları

Vatandaşların ayçiçek yağına olan ilgisinin ardından çoğu markette ayçiçek yağı fiyatları yükseldi. Bunun yanı sıra marketlerin ayçiçek yağı raflarının boş olması da stokçuluk tartışmalarını tekrar alevlendirdi. Konuyla ilgili harekete geçen bakanlık, denetimleri artırırken; Türkiye’nin en büyük market zinciri, haftayı ayçiçek yağı fiyatları açısından zamlı kapattı. Bu bağlamda A101 marketleri, Vera marka ayçiçek yağının 1 litresi 33,50 TL’den satmaya başlarken; Migros marketleri kendi markasına ait olan yağın 5 litreliğini 111 TL’ye yükseltti. Öte yandan Şok marketlerinde satılan Evin marka ayçiçek yağının 5 litresi bugünden itibaren 128,95 TL’ye çıktı.

İlgili Makaleler