Gündem

Asgari Ücret İçin Ek Enflasyon Farkı Zammı Yapılacak Mı?

Ekonomide yaşanan dalgalanmalardan ve enflasyon oranlarının yüksek olmasından en fazla etkilenen grup sabit ve dar gelirli olan asgari ücret ile çalışan vatandaşlar oluyor. Maaşlarının asgari geçim sınırında olması ve fiyatların artması bu vatandaşları çok etkiliyor.

Türkiye genelinde milyonlarca asgari ücretli vatandaşlarda her zam haberini yakından takip ediyorlar. Öyle ki memur ve emeklilere toplu sözleşme kapsamında enflasyon farkı zammı yapılması konusunu asgari ücrete de yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. 

Bu konuya dair tüm bilinmesi gereken ayrıntıları ve asgari ücret zam konusunu haberimizde inceliyoruz. 

ASGARİ ÜCRETE ENFLASYON FARKI ORANINDA ZAM VAR MI?

Öncelikle enflasyon farkı zammının en anlama geldiğini açıklayalım. Enflasyon farkı zammı hükümet ile memur sendikası arasında gerçekleşen toplu sözleşme görüşmelerinde alınan bir hak. Bu hak ile memur ve emekli maaşlarına enflasyonun yüzde 4’ün üzerinde çıkması durumunda ek zam yapılır. 

Ancak;

Bu enflasyon farkı zammı asgari ücretle çalışan vatandaşları kapsamaz. Zira asgari ücret görüşmeleri yılda bir defa yapılır ve yıllık karar alınır. Alınan karar boyunca maaşlar değişmez ve ek zam yapılmaz. 

Bu kapsamda Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına yansıması beklenen ek zam asgari ücret ile çalışanlara yansımayacak.

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir