Gündem

Aracı Olanlar Yandı; Arabaları Kilitleyecek, Kimse Binemeyecek! Akaryakıta Zam Mı Geldi? İşte Güncel Benzin Ve Motorin Fiyatları…

Bir süredir akaryakıta peş peşe gelen zamlar, bir süreliğine durmuş ve ham petrolün varil fiyatındaki düşüş tabelalara yansımaya başlamıştı. Araç sahiplerine bir kötü haber daha veren EPDK, akaryakıta 23 Mart itibariyle yeniden zam geldiğini duyurdu.

Arka arkaya gerçekleştirilen kuruşluk indirimlerin ardından 1 liranın üzerinde de yeniden zam alan benzin ve motorin fiyatları eski sınırını aştı ve üzerine daha da zam aldı. Bunun yanı sıra gelen zamla birlikte İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde satılacak olan akaryakıt fiyatları da belli oldu.

Akaryakıta 23 Mart’ta Bir Zam Daha Geldi

Bir süredir fiyatlarında gerileme görülen benzin ve motorine 23 Mart itibariyle yeniden zam geldi. 23 Mart 2022 Çarşamba gününden itibaren geçerli olmak ile birlikte motorinin litre fiyatına 1 lira 59 kuruş zam gelirken; benzinin litre fiyatına 1 lira 68 kuruş zam geldi. Gelen zammın ardından motorinin litre fiyatı 22 lirayı aşarken; benzinin litre fiyatı bir kez daha 20 lira sınırına dayandı. Böylelikle son zamla birlikte bir haftadır yapılan tüm akaryakıt indirimlerinin geri alınmasına neden oldu. Öte yandan zam sonrası İstanbul’da bir litre benzinin fiyatı 19,78 TL’ye, bir litre motorinin fiyatı 22,22 TL’ye yükselirken; benzinin litresi Ankara’da 19,88 TL’ye, İzmir’de 19,90 TL’ye çıktı. Ayrıca, motorinin litresi Ankara’da ve İzmir’de 22,33 TL’den satılmaya başlandı.

Brent Petrol Düşüşe Geçti, Ama Tabelaya Yansımadı

Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler göz önünde bulundurarak belirlenen akaryakıt fiyatları, brent petrolden de doğrudan etkileniyor. Belirlenen bu fiyatlar üzerine dağıtıcı firmalar, rekabet makasını da göz önüne alarak, belirledikleri fiyatları tabelalara yansıtıyor. Bu nedenle şehirden şehre ve markadan markaya göre değişiklik gösterebilen benzin, motorin ve otogaz fiyatları da temelde brent petrolün varil fiyatından etkileniyor.

Ukrayna ile Rusya arasında çıkan krizin ardından tedarik sıkıntısı yaşanabileceği konuşulan brent petrolün varil fiyatı, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rusya’ya petrol ambargosu uygulayacağı söylentilerinin üzerine geçtiğimiz gün 120 dolar sınırına kadar yükselmişti. Ardından düşüşe geçen brent petrol fiyatı, 114 dolar seviyesine gerilese de fiyat rengi olarak kırmızıdan kurtulamadı. Ancak, brent petrolün varil fiyatındaki yaşanan gerilime henüz tabelalara yansımadı.

 

İlgili Makaleler