Gündem

Emekliler Yaşadı; Promosyon Bitti, İkramiye Başlıyor! 2022 Emekli Bayram İkramiyesi Ne Kadar Oldu? Emekli Olan Herkese Her Bayram…

Emeklilerin aylıklarına ek olarak 2018 yılından bu yana verilen bayram ikramiyeleri, enflasyonun karşısında maaşı eriyen emeklilere rahat bir nefes aldırmaya devam ediyor. Son iki yıldır 1.100 TL olarak ödenen emekli bayram ikramiyelerinin 2022 yılında zam alması bekleniyor. Emekli ikramiyelerini değerlendirme başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun masasında ise, konuyla ilgili dört ayrı formül bulunuyor.

Emekli olan vatandaşların geçim sıkıntısını gidermek ve maddi olarak emeklilere desteklemek için verilen bayram ikramiyeleri, Ramazan ve Kurban Bayramları olmak üzere dini bayramlarda ödeniyor. Her emekli olan vatandaşa verilen bu ikramiyeler 2018 yılından bu yana kesintisiz bir biçimde devam ediyor. İlk olarak 1.000 TL ile başlayan emekli ikramiyeleri, 2020 yılı itibariyle 1.100 TL olarak ödenmeye başlanmış bulunuyor. Zammın üzerinden iki yıl daha geçmesi ve artan enflasyon karşısında sigorta uzmanları emekli ikramiyesinde artış beklerken; SGK da konuyu görüşmeye başlıyor.

Emekliler, En Düşük Emekli Maaşı Kadar İkramiye Talep Ediyor

Emekli maaşının asgari ücretin de altında kalması, emeklilerin geçim sıkıntısından daha çok etkilenmesine neden oluyor. Bu nedenle bayram ikramiyesi uygulamasından oldukça memnun olan emekliler, 2022 yılı için verilecek olan ikramiyeler için zam talep ediyor. Kendilerine bayram başına ödenmesi gereken ikramiye tutarının en düşük emekli maaşı kadar olması gerektiğini düşünen emeklilere karşı ise, uzmanların masasında dört ayrı zam formülü bulunuyor.

Emekli İkramiyesi Zammında Masada Dört Formül Konuşuluyor

Emekli ikramiyelerinin zam almasına kesin gözüyle bakan uzmanlar, zam konusunda dört formülü tartışmaya başlamış bulunuyor. Bu formülün ilkine göre, emekli ikramiyelerinin yıl sonu enflasyon oranı olan yüzde 36,08 oranında zamlanması oluyor. Bu formül ile zam alan emekli ikramiyeleri, iki bayram için toplam 2 bin 993 lira 76 kuruşa yükseliyor. Emekli ikramiye zamlarına karşın ikinci formül olan değerleme oranı zammındaysa emekli ikramiyelerinin yüzde 36,2 oranında zam alması ve iki bayram toplamda 2 bin 99 lira 40 kuruş ödeme gerçekleştirmesi bekleniyor. Bir diğer formül ise, asgari ücrete verilen yüzde 50,51’lik zammın emekli ikramiyesine de uygulanması oluyor. Bu zamma göreyse, emekli maaşı ikramiyeleri iki bayram için toplam 3 bin 311 TL’ye ulaşıyor. Öte yandan masada tartışılan son formül, asgari ücret kadar bayram ikramiyesi formülü olarak öne çıkıyor. Bu formüle göreyse her emekliye bayram başına 2 bin 126 lira 70 kuruş ödeme gerçekleştirmesi bekleniyor.

İlgili Makaleler