Gündem

Bankalarda Mevduat Hesabı Olan Herkesi İlgilendiriyor! O Tarihe Kadar İşlem Yapmayan Banka Müşterilerinin Hesabına YTM El Koymaya Hazırlanıyor! O Tarih…

Her bankada vadeli mevduat hesabı olan herkesi ilgilendiren bir duyuru, geçtiğimiz yıllarda Resmi Gazete yayınlanmış ve hareketsiz olan mevduat hesaplarında yer alan paraların Yatırımcı Tazmin Merkezine (YTM) aktarılmasına dair bir karar verilmişti. Bankalar, 2022 yılı için de müşterilerini uyardı ve mevduat hesabı olan herkese yayınladıkları listeleri kontrol etmesi için çağrıda bulundu.

Hareketsiz olan hesapların içerisinde yer alan tüm meblağlara el koyarak, kendi bünyesine aktaran Yatırımcı Tazmin Merkezi (YTM), 2015 yılından bu yana aynı uygulamaya devam ediyor. Konuyla ilgili her yıl müşterilerini uyaran bankalar, 2022 yılı için de riskli olan kişileri, uyarmayı ihmal etmiyor. Bu bağlamda hareketsiz olan hesapların bir listesini yayınlamış olan bankalar, müşterilerine konuyla ilgili tarih vermiş bulunuyor.

YTM, Hareketsiz Mevduat Hesaplarına El Koymaya Hazırlanıyor

Her bankada yer alan vadeli ve vadesi mevduat hesaplarını incelemeye almış olan Yatırımcı Tazmin Merkezi (YTM), hareketsiz olan hesaplara 27 Şubat 2015 tarih ve 29280 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yatırımcı Tazmin Merkezi Yönetmeliğinin 24. Maddesince el koyma hakkına sahip olmuş bulunuyor. 2015 yılından bu yana yürürlükte olan bu kararın ilgili metninde; “Yatırım hizmetleri ve faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü emanet ve alacaklar ile bunlara bağlı faiz, kar payı ve diğer getiriler, hesap sahibinin yaptığı en son talep, işlem veya herhangi bir şekilde verdiği yazılı talimat tarihinden, yatırım fonu ve değişken sermayeli yatırım ortaklıkları için ise tasfiye tarihinden başlayarak on yıl içinde talep ve tahsil edilmemesi halinde zamanaşımına uğrar ve Yatırımcı Tazmin Merkezine (YTM) gelir kaydedilir” ibaresi yer alıyor. Bu kapsamda herhangi bir bankada vadeli veya vadesiz hesaplarında 10 yıldır herhangi bir hareketlilik göstermemiş olan kişilerin hesaplarının içerisinde her varlık YTM bünyesine aktarılıyor.

Hesaba El Konulmadan Önce Dilekçe İle Başvuru Yapmak Yetiyor

Yatırımcı Tazmin Merkezinin (YTM) ilgili kararının ardından harekete geçen bankalar, her yıl müşterilerine çağrıda bulunuyor. Resmi web siteleri içerisinde yer alan duyurular kısmından liste halinde hareketsiz hesapları yayınlayan bankalar, müşterilerine YTM tarafından hesaplarına el konulmadan önce belirli bir süre tanıyor. Bankaların resmi siteleri içerisinde yer alan arama butonu ile kolaylıkla öğrenilebilecek olan hareketsiz hesabı aktif hale getirmek için ise, bankaya bir dilekçe vermek yeterli oluyor.

İlgili Makaleler