Gündem

Araç Sahiplerine Kötü Haber; Saudi Aramco’dan Geldi! Akaryakıt Fiyatlarına Bugün Zam Gelecek Mi? OPEC Toplantısı Öncesi…

Araç sahiplerinin son dönemlerde oldukça cebini yakmaya başlamış olan akaryakıt fiyatları günden güne zam alırken; birkaç gündür düşüş yönünde ilerleyen brent petrol varil fiyatları, henüz akaryakıt tabelalarına yansımadı. Çiftçiden esnafa tüm meslek gruplarını etkileyen akaryakıt fiyatlarının hızla artışı, taşıma maliyeti nedeniyle temel besin maddelerine de yansımışken; Saudi Aramco’dan indirim değil, zam haberi geldi.

Özellikle dünyanın ikinci petrol tüketicisi olan Çin’in koronavirüs vakaları nedeniyle Şangay’da uygulamaya başladığı tam kapanma dönemi, brent petrolün varil fiyatlarını aşağıya çekmeye başlamıştı. Ardından İstanbul’da gerçekleştirilen Rusya ve Ukrayna toplantısının olumlu bir havada geçmesi, brent petrolün varil fiyatlarını daha da aşağı çekmişti. Önümüzdeki günlerde 1 TL’nin üzerinde indirim alması beklenen akaryakıt fiyatları için beklenen tam aksine zam haberi, OPEC+ toplantısının hemen öncesinde Saudi Aramco’dan geldi.

Saudi Aramco’dan Ham Petrole Zam

Suudi Arabistan’nın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi olan ve dünyanın önemli enerji şirketlerinden biri olarak tanınan resmi adıyla Saudi Arabian Oil Company, bilinen adıyla Saudi Aramco şirketi, petrol varil fiyatlarına zam yaptığını açıkladı. 260 milyardan fazla varil ile dünyanın en büyük kanıtlanmış ham petrol rezervlerine ve en büyük günlük üretim seviyesine sahip olan Saudi Aramco’dan gelen ham petrole zam haberi, akaryakıt fiyatlarındaki indirim hayallerini bir kez daha rafa kaldırdı. Ham petrolün varil fiyatına rekor bir zam yapmaya hazırlanan Saudi Aramco şirketi, 5 dolar civarında bir zam gerçekleştireceğini açıkladı. Mayıs gönderili ham petrolü Asya müşterilerine 5 dolar daha fazla satması beklenen Saudi Aramco’dan gelen bu haberin ardından 9,95 dolara çıkacağı da yapılan hesaplamalar ile öğrenildi.

Petrolde Son Durum İçin Gözler OPEC+ Toplantısında

2008’den bu yana en yüksek seviyeden işlem görmeye başlayan petrol fiyatlarının üzerine açıklama yapan Amerika ve Suudi Arabistan ortak şirketi olan Aramco, düşen stoklara ve artan talebe karşı 5 dolarlık bir zamla gideceğini açıkladı. Bu da Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam gelmesi ihtimalini ortaya çıkartırken; gözler Perşembe günü yapılacak olan OPEC+ toplantısına çevriliyor. Riyad yetkilileri ve Rusya’nın da bulunduğu diğer petrol üreticilerinin de yer alacağı toplantıdan çıkacak kararın da petrol fiyatlarında artış mı indirim mi olacağı noktasında önemli görülüyor.

İlgili Makaleler