EkonomiGündem

Brent petrol ne kadar oldu? Düşüş ivmesi kesilen Brent petrolde son durum nedir?

Rusya ve Ukrayna savaşının sonrasında İstanbul’da yapılan müzakerelerin ardından 2 ülkeden olumlu haber gelmesi ile berber hızlı bir şekilde düşüş ivmesi gösteren Brent petrol düşüşü durdu.

ABD ham petrolü olan Brent petrol son 48 saat içerisinde %8’e varan düşüş göstermişti. Tekrar yükselişe geçen Brent petrol tekrar 105 doları buldu. Daha sonra tekrar 110 doların üzerine çıkan Brent petrol 30 Mart 2022 itibari ile uluslararası piyasada 112 dolardan işlem görüyor.

Dün 114,83 dolara kadar çıkan Brent petrol varil ücreti dün günü 107,71 dolar düzeyinde bitirdi. Brent petrol varil ücreti bugün ise saat sabah 09.25’ten sonra piyasa kapanışına göre  %1,6 artarak 109,41 dolar oldu. Aynı zaman dilimlerinde Batı Teksas cinsi ham petrol varili 106,03 dolardan satışa çıktı.

Fiyatlardaki yükseliş sebepleri arasında ise Avrupa Birliği ile Amerika’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımların arttırmayı ve bu yaptırımlardan kaçınma çarelerini engellemeyi görüşmesinin önemli bir etki olduğunu dile getirdi.

AB Dış ilişkiler ve güvenlik politikası temsilcisi Josep Borell, Rusya ile ilgili yaptığı açıklamada Rusya’nın hemen dünya petrol ve doğalgaz piyasasından uzaklaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Amerikan petrol Enstitüsü görüşüne göre , ülkenin ticari ham petrol stokları geçtiğimiz hafta bir önceki haftaya kıyasla 3 milyon varil azaldı. Piyasadaki beklenti varillerin 1 Milyon 558 bin azalacağı şeklindeydi.

Stoklardaki bu değişim beklenin altındaki stok düşüğü ülkedeki petrol isteğinin toplamaya devam ettiği düşüncesini kuvvetlendirerek fiyatlardaki artış hareketini güçlendirdi.

Brent petrolleri 109,47 ve 110,33 dolar aralığında direnç ve 107,85 ile 107,09 dolar arasında destek bölgesi olarak gözlemleneceğini söylüyor.

Brent Petrol nedir?

Brent petrol , bir varil petrol 42 galon hem petrole eşittir yaklaşık 159 litre eder. Yani şöyle düşünecek olursak 1 varil ham petrolden  19,6 benzin 10 galon dizel araç yakıtı 4 galon jet yakıtı 1,7 galon ağır yakıt 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğerlerinden üretebilir. Bütün ham petroller eşit değildir. Kuzey denizinden çıkarılan tatlı petrol türüdür. Ve ayrıca dünya piyasasına yön verir.

İlgili Makaleler