Önemli Başlıklar

PTT Kargo Takip İsimle Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

Özel kargo şirketleri ile de rekabet halinde olan PTT Kargo hem yurtiçine hem de yurtdışına kargo gönderimi sağlamaktadır.

PTT Kargo

170 yıllık geçmişiyle PTT Türkiye tarihinde önemli bir yere sahiptir. Açılımı “Posta, Telefon, Telgraf” olan PTT, sırasıyla postanın, telefonun ve telgrafın icadıyla bünyesine bu hizmetleri katmıştır. Son olarak bünyesine kargo hizmetini katan PTT, tüm hizmetlerini en uygun fiyattan sunmasıyla en çok tercih edilen kargo şirketi olma özelliğini kazanmıştır. Ayrıca PTT Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Bozgeyik 2019 yılında hizmetlerini genişleterek drone ile kargo hizmeti sunmaya başlayacaklarını belirtti.

En Yakın PTT Şubesi Nasıl Öğrenilir?

Size en yakın PTT şubesini öğrenmek için PTT’nin kurmuş olduğu “En Yakın PTT” sitesini kullanabilirsiniz. Siteye http://enyakinptt.ptt.gov.tr/Enyakinptt/ linkinden giriş yapabilirsiniz. Ekranda bulunan seçeneklerden il ve ilçeyi seçtikten sonra PTT şubesi konumunu mu PTT matik konumunu mu öğrenmek istediğinizi seçmeniz gerekmektedir. Ekranın sağ kısmında çıkan haritadan size en yakın PTT’nin yerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca siteden yol tarifi almanız da mümkün.

PTT Şubelerinden Hangi İşlemler Yapılabilir?

PTT şubelerinden gerçekleştirilebilen işlemlerin sayısı oldukça fazladır. Öncelikle PTT şubelerinden kargolarınızı gönderebilir, tüm posta alım ve gönderim işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca para göndermek için PTT’nin havale ve posta çeki hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Tüm faturalarınızın ödemelerini PTT şubelerinden gerçekleştirebilirsiniz. Fatura ödeme konusunda PTT şubeleri daha çok tercih edilmektedir. Çünkü PTT bazı fatura işlemlerinden ücret almamaktadır. Fatura öderken aldığı ücretler ise diğer ödeme noktalarına göre daha azdır.

Ayrıca e-devlet şifresi de PTT şubelerinden alınmaktadır. Şifrenizi unutmanız veya kaybetmeniz durumunda tekrar PTT şubelerine giderek az bir ücret karşılığında yeni şifre alabilirsiniz.

Barkod Numarası Nedir?

Barkod numarası kargonuzun tanımlanabilmesi için verilen bir numaradır. Gönderinin üzerine yapıştırılan kargo bilgileri kağıdında barkod numarası yazmaktadır. Ayrıca kargoyu gönderen sizseniz şubelerden barkod numarasını öğrenebilirsiniz. Ancak kargoyu gönderen siz değilseniz bu bilgiye ulaşmanız mümkün değil.

Barkod kodu gönderilerinizin takibini yapmak için kullanılmaktadır.

PTT Kargo Yurtdışına Gönderim Yapıyor mu?

PTT Kargo ile dünyanın tüm ülkelerine kargolarınızın gönderimini sağlayabilirsiniz. Diğer kargo şirketlerine kıyasla PTT Kargo yurtdışına ve yurtiçine düşük ücretli gönderim sağlamaktadır. Gönderen kişinin talebine göre PTT Kargo ister hava yolu ile ister kara veya deniz yolu ile yurtdışına kargo gönderimi yapmaktadır. Ayrıca kolilerin takibi elektronik sistemden yapılabilmektedir.

PTT Kargonun Nerede Olduğunu Öğrenme

Dünyanın her yerine kargo hizmeti sunan PTT Kargo’nun sitesinden gönderi takibinizi bir tık ile yapabilmeniz mümkün. İnternet üzerinden kargonuzun nerede olduğunu, hangi aşamada olduğunu sorgulayabilirsiniz. Özellikle son dönemde yurtdışı sitelerinden alışverişin artmasıyla kargo şirketleri de yurtdışı kargo hizmetlerini geliştirmeye çalışmaktadır. Aliexpress gibi sitelerden yaptığınız alışverişlerin gönderimi genellikle PTT Kargo ile yapılmaktadır.

Gönderi takibinizi yapabilmek için http://gonderitakip.ptt.gov.tr linkine tıklamanız yeterli. Bu siteden gönderinizin takibini yapabilmek için kargonuzun barkod numaranızı bilmeniz gerekmektedir.

PTT Kargo Takip İsimle Sorgulama Nasıl Yapılır?

Gönderinizin takibini online olarak yapabilmeniz için barkod numarasını bilmeniz gerekmektedir. Barkod numaranızı bilmediğiniz durumlarda isminiz ile sorgulama yapabileceğiniz bir internet sitesi maalesef mevcut değildir. Ancak PTT Kargo’nun çağrı merkezini arayarak ya da PTT şubelerine giderek isim ile gönderi sorgulaması yapabilirsiniz. Yalnızca gönderinin yola çıkıp çıkmadığını ve PTT şubesine ulaşıp ulaşmadığını öğrenebilirsiniz. Ancak gönderinizin nerede olduğunu şubelerden öğrenebilmeniz mümkün değildir. Bunun için barkod numarasının bilinmesi şarttır.

PTT Kargo Takip Yurtiçi

Yurtiçi kargo gönderilerinizin takibini yapmak için kullanabileceğiniz iki yöntem vardır. Yukarda da bahsettiğimiz gibi http://gonderitakip.ptt.gov.tr linkine tıklayarak PTT Kargo’nun gönderi takip sitesine girebilir, barkod numarası ile gönderinizin durumunu öğrenebilirsiniz. Barkod numaranızı bilmediğiniz durumlarda gönderi takibinizi PTT Kargo iletişim numaralarını arayarak ya da şubeye giderek gerçekleştirebilirsiniz. Telefon ile kargonuzun durumunu öğrenmek istiyorsanız 444 1 788 numarasını aramanız yeterli.

PTT Kargo Takip Yurtdışı

Yurtdışı kargo gönderilerinizin takibinizi http://gonderitakip.ptt.gov.tr sitesinden gerçekleştirebilirsiniz. Yani hem yurtiçi hem de yurtdışı gönderilerin takipleri aynı sitelerden yapılmaktadır. Ancak yurtdışı kargo işlemlerinde çok sık yapılan bir yanlış bulunmaktadır. Yurtdışı online alışveriş sitelerinden sipariş veren kullanıcılar sipariş verdikleri kişiden barkod numarası istemeyi unutmaktadırlar. Bu sebeple de kargo takip işlemlerini gerçekleştirememektedirler.

Barkod numarası almayı unuttuğunuz durumlarda PTT Kargo takip telefon numarasını arayarak veya şubelere giderek kargonuzun ulaşıp ulaşmadığını öğrenebilirsiniz ancak kargonuzun nerede olduğunu öğrenmek istiyorsanız barkod numarasına sahip olmanız gerekmektedir.
 
PTT Kargo Müşteri Hizmetlerine Bağlanma

Çoğu kullanıcı firmaların iletişim numaralarını aradıklarında direkt olarak müşteri temsilcine bağlanmak istemektedir. Bazı firmalar kullanıcılarını bu konuda çok yormaktadır. Firmalar sesli yanıt sistemi ile tüm işlemlerin gerçekleştirilmesini talep etmektedir. PTT Kargo müşteri hizmetlerine direkt olarak bağlanmak için öncelikle 444 1 788 numarası aranmalıdır. Daha sonra sırasıyla 2-1-1 tuşlarına tıklayarak müşteri hizmetlerine doğrudan bağlanabilirsiniz.
 
 
PTT Kargo Ücretleri

PTT Kargonun fiyatları diğer firmalara göre daha uygundur. Ancak fiyatının uygun olmasının yanı sıra PTT Kargo diğer firmalara oranla daha yavaş sürede gelmektedir. Bu sebeple kargosunun aciliyeti olan kişilerin başka firmaları kullanması daha iyi olacaktır.

PTT Kargo Tutarı Hesaplama Yurtiçi

Yurtiçinde herhangi bir yere göndereceğiniz kargonun ücret olarak ne kadar tutacağını şubeye gitmeden hesaplayabilirsiniz. Bu işlemi https://www.ptt.gov.tr sitesinde bulunan gönderi ücreti seçeneğine tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz. Sizden istenen bilgiler göndereceğiniz ürünün ağırlığı, en-boy-yükseklik bilgileri gibi bilgilerdir. Bu bilgileri doğru şekilde girerek yurtiçi gönderinizin ücretini hesaplayabilirsiniz.

PTT Kargo Tutarı Hesaplama Yurtdışı

Yurtdışında herhangi bir ülkeye gönderdiğiniz kargonun ücret olarak ne kadar tutacağını şubeye gitmeden online olarak hesaplamanız mümkün. Bu işlemi https://www.ptt.gov.tr sitesinden gerçekleştirebilirsiniz. Siteye giriş yaptıktan sonra gönderi ücreti seçeneğine tıklayarak alt kısımda bulunan yurtdışı gönderiler bölümünden ne tür bir kargo göndereceğinizi seçmeniz gerekmektedir. Ardından kargonuzun cinsini ağırlığını, en-boy-yükseklik gibi bilgileri girmelisiniz. Böylece yurtdışı kargonuzun ücretini hesaplayabilirsiniz.

Yurtdışına En Ucuz Kargo Nasıl Gönderilir?

Yurtdışına göndermek istediğiniz bir kargonuz var ise kargo şirketi olarak kullanabileceğiniz birden fazla seçenek bulunmaktadır. En uygun yurtdışına kargo gönderen firma PTT Kargo’dur. PTT Kargo’nun resmi internet sitesinden yurtdışına göndereceğiniz ürünlerin ücretini hesaplamayabilirsiniz. Örneğin PTT Kargo ile Almanya’ya kargo gönderme ücreti ortalama 121 TL’dir.

PTT Kargo İletişim

Telefon ile gönderinizin durumunu sorgulamak istiyorsanız PTT Kargo İletişim numarasını arayabilirsiniz. Gönderinizin takibini yapmak için 444 1 788 numarasını aramanız gerekiyor. Ayrıca sizin kargo gönderdiğiniz durumlarda veya gönderinizin hangi PTT şubesine geleceğini bildiğiniz durumlarda direkt olarak o PTT şubesini arayarak da bilgi alabilirsiniz. PTT şubelerine ait telefon numaralarını öğrenmek için 0312 509 50 50 numarasını aramalısınız. Ancak şunu belirtmeliyiz ki PTT şubeleri yoğun oldukları için genel olarak telefonlara çok sık bakamamaktadırlar. Bu sebeple en sağlıklı bilgiyi şubelerden alabilirsiniz.

Kaynak: www.kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir