Gündem

Doğalgaz Faturası Yüksek Gelen, Ev Kirasını Ödeyemeyen Herkesi İlgilendiriyor! Devlet Ek Ödeme Yapacak; Başvuru Yapmak Yetiyor!

Artan enflasyonun yanı sıra pandemiden bu yana sürekli artan hayat pahalılığı vatandaşların geçim derdini günden güne büyütüyor. Konuyla ilgili harekete geçen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise, 2022 yılındaki sosyal yardım ödemeleri için ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara çağrıda bulunuyor.

Sosyal yardım ödemelerini her gün biraz daha artıran Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yardım kalemlerini artırdığı gibi bu kalemlerde gerçekleştirdiği ödeme tutarlarını da sürekli olarak artırıyor. 2022 yılında doğalgazdan kira yardımına kadar pek çok yardım gerçekleştiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu sene yapacağı yardımların da başvurularını başlatmış bulunuyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Doğalgaz ve Elektrik Desteği

Isınma desteği kapsamında her yıl üç ayrı destek sağlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2022 yılında da bu destekleri sürdürüyor. Evin yakıt tipine göre ısınma desteği sunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu sene doğalgaz kapsamında gelen son zamlar ile birlikte destek tutarlarını da artırmış bulunuyor. 2022 yılında hane başına yıllık 450 lira ile 1150 TL arasında doğalgaz desteği sunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, e-Devlet üzerinden ya da sosyal merkez hizmetleri üzerinden yapılan başvuruları değerlendirerek ödemeleri iki taksit şeklinde gerçekleştiriyor. Isınma yardımı kapsamında elektrik tüketim desteği de veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, aynı zamanda kronik rahatsızlığı olan vatandaşlara da bu desteği veriyor. PTT şubelerine elektrik faturasını götüren ve e-Devlet üzerinden başvuru yapan vatandaşlara verilecek olan elektrik desteğinde ödemeler hanedeki kişi sayısına göre gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre hanede 1 ile 2 kişi olması halinde 103 TL; 3 kişi olması halinde 137,33 TL; 4 kişi olması halinde 171,67 TL; 5 kişi olması halindeyse 206 TL destek sağlanıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Kira ve Evde Bakım Desteği

Hane geliri olarak belli bir seviyenin altında gelire sahip olan herkesin yararlanabileceği kira yardımı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan verilen yardım türleri içerisinde yer alıyor. Sigortalı olarak bir yerde çalışan kişilerin yararlanamayacağı bir yardım olan kira yardımına başvurular, sadece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden gerçekleştiriliyor. Özellikle bakıma ihtiyaç duyan engelli ve yaşlılara bakan kişilere bakılan kişiye harcaması için verilen evde bakım maaşı ise, e-Devlet üzerinden başvuru yapılarak, kolayca alınabiliyor. Bunun yanı sıra evde bakım maaşı, 2022 yılında 2 bin 354 TL’ye yükselmiş bulunuyor.

İlgili Makaleler