Gündem

Çiftçilere Mazot ve Gübre Desteği Verilecek! Hiçbir Şart Aranmayacak; O Kuruma Başvuru Yapan Her Çiftçiye Dekar Başı Ödeme Yapılacak! O Kurum…

Bir süredir kuraklık etkisi altında olan ve bu nedenle de üretiminden herhangi bir verimlilik elde edememiş olan çiftçilere, beklediği destek haberi Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan geliyor. Aynı zamanda belli ürünleri eken çiftçilere de verilecek olan bu hibe destekleriyle mazot zammından olumsuz etkilenen vatandaşın giderlerini karşılamak amaçlanıyor. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı konuyla ilgili tüm detayları çiftçiler için paylaşmış bulunuyor.

Önce kuraklık, ardından da mazot zamları ile sarsılan çiftçiler, artık tarlalarını bile ekmekte zorlanmaya başlıyor. Bu nedenle hemen harekete geçen Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin gelir kaybını önlemek ve tarımsal faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak için hibe ödemelerine başlamış bulunuyor. Bu hibe ödemeleri kapsamında dekar başına ödemeler gerçekleştirecek olan Tarım ve Orman Bakanlığı hem mazot hem de gübre desteği veriyor.

Çiftçilerin Beklediği Destek Haberi Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Geliyor

Hibe programı kapsamında özellikle çiftçinin tarlasına ektiği ürüne göre destek verecek olan Tarım ve Orman Bakanlığı, destek ödemelerinin bir kısmını mazot bir kısmını ise gübre alımı için sağlıyor. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında geliştirilmiş olan bu hibe programında ödemeler dekar başına gerçekleştiriyor. Çiftçilerin ektiği ürüne göre dekar başına alacağı ödemeler ise şu şekilde oluyor:

  • Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale – 22 TL mazot + 20 TL gübre desteği
  • Çeltik ve kütlü pamuk – 68 TL mazot + 8 TL gübre desteği
  • Nohut, kuru fasulye ve mercimek – 24 TL mazot + 8 TL gübre desteği
  • Kanola ve aspir – 20 TL mazot + 8 TL gübre desteği
  • Patates ve soya – 30 TL mazot + 8 TL gübre desteği
  • Yağlık ayçiçeği – 29 TL mazot + 8 TL gübre desteği
  • Dane mısır – 27 TL mazot + 8 TL gübre desteği
  • Kuru soğan ve yem bitkileri – 19 TL mazot + 8 lira gübre desteği
  • Yaş çay ve fındık – 18 TL mazot + 8 TL gübre desteği
  • Zeytin ve diğer ürünler – 17 TL mazot + 8 TL gübre desteği

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne Kayıtlı Olan Herkes Yararlanabiliyor

Tarlasını nadasa bırakanlar için ise, 8 TL’lik mazot desteği sunan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibe ödemelerinden yararlanabilmek için tek şart Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olunması oluyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’nde özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen gerçek ve tüzel kişilerin yararlanabildiği bu destek ödemelerinden yararlanabilmek için önce Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydolmak ve ardından da destek ödemelerine başvuru yapmak da mümkün oluyor.

İlgili Makaleler