Gündem

SGK Ve Kamu Bankaları El Ele Verdi; Artık Herkes Kolayca Emekli Olabilecek! SSK, Bağ-Kur Fark Etmiyor! Başvurular İçin…

Gerek doğum gerekse askerlik gibi çeşitli nedenlerle gerekli olan prim ya da çalışma iş gününü dolduramayan vatandaşlar, yaşlarını yerine getirse de eksik günler nedeniyle emekli olamıyor. Aynı şeklide çalışmayan ev hanımı gibi gruplarda yer alan vatandaşlarda çoğu zaman emeklilik hakkından yararlanamıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise, bunun önüne geçmek için yeni bir protokole ima atmış bulunuyor.

Türkiye’deki vatandaşların çalışma yaşamını düzenleyen SGK, aynı zamanda emeklilik hallerini de düzenlemek ile görevli olan kurum oluyor. Emeklilik hallerinin düzenlenmesinde özellikle çalışmayan kişilerin ya da prim borcu olan kişilerin borçlarını ödeyememesinden kaynaklanan emeklilik aksamasını gidermek için yeni bir protokole imza atmış olan SGK, kamu bankaları ile iş birliğine gidiyor.

SGK, Kamu Bankaları İle Yeni Bir Protokol İmzaladı

Yeni bir protokol ile emekli olmak isteyen ancak borcu olan vatandaşların önünü açmış olan SGK, 7326 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank ile bir kredi iş birliğine gitti. Bu kapsamda vatandaşların Bağ-Kur kapsamında yaşlılık maaşı alacak olan sigortalıların birikmiş sigorta prim borçları ile hizmetlerine ait sigorta prim borçları ile SSK ve Bağ-Kur kapsamında hizmetleri bulunan ve doğum ve askerlik borçlanması şartıyla yaşlılık aylığı bağlanacak sigortalıların borçlanma tutarlarını ödeyebilmesi için kredi çekilmesinin önü açıldı.

İsteğe Bağlı Emeklilik Kredisi Verilmeye Başlandı

Özellikle hizmet süresi ve yaş halini yerine getirmesine rağmen prim günü sayısını henüz doldurmamış olan vatandaşların yararlanabileceği isteğe bağlı emeklilik kredisi, aynı kişilerin vefat etmesi halinde de hak sahiplerine veriliyor. Hem borçlanma hem isteğe bağlı sigortalılık hem de prim borcu ödenmesi için kullanılabilen bu kredi kamu bankalarının tamamından vatandaşlara tahsis ediliyor. Vatandaşların yapılandırma kapsamındaki borçlarına esas verilen bu krediden yararlanmadan önce şartları taşıyan kişilerin yapılandırma başvurusunda bulunması gerekiyor. E-sigorta kanalı ile başvuru yapması gereken vatandaşlar, başvurularını aynı zamanda sosyal güvenlik il müdürlüğü ve merkezlerinden de gerçekleştirebiliyor. Bu süreci e-Devlet üzerinden takip edebilecek olan vatandaşlar, borçların yapılandırılması ve ödenmesi işleminin ardından emekli maaşına da hemen kavuşuyor. Öte yandan Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası tarafından verilen kredi için belirlenmiş olan faiz oranı yüzde 1,55 iken; maksimum vade süresi 36 ay olarak belirlenmiş bulunuyor.

İlgili Makaleler