Gündem

Kadın, Erkek Fark Etmiyor; Bu Şartları Sağlayan Kişiler Aynı Anda Üç Emekli Maaşı Birden Alabiliyor! Üstelik Tek Bir Şart Bulunuyor!

Bu sene için en düşük emekli maaşı hükümet tarafından 2.500 TL olarak ocak ayında belirlenmiş ve o ay itibariyle de ödenmeye başlanmış bulunuyor. Ancak, asgari ücretin neredeyse yarısı olan bu tutar, emekli olan vatandaşların geçimlerini bir hayli zorlaştırmış bulunuyor. Bu nedenle emekli olan vatandaşlar, geçimlerini sağlayabilmek için emekli maaşını artıracak formüller araştırıyor.

Her geçen gün artan enflasyona karşı aldığı maaş günden güne eriyen emekliler, çeşitli formüller ile birden fazla maaş alabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sunulan bu hak kapsamında sadece şartları sağlayan kişiler, üç maaşa kadar emekli maaşı hakkından yararlanabiliyor. Bu bağlamda her ay üç emekli maaşı almak isteyen vatandaşların özellikle aşağıdaki şartları sağlıyor olması gerekiyor.

Üç Emekli Maaşı Almak İçin Bu Şartlar Aranıyor

SGK, kişilerin hak kaybına uğramaması için vefat etmesi halinde elde ettikleri geliri eş veya çocuklarına aktarıyor. Bu bağlamda kendi geliri ya da emekli olan bir vatandaş, ölen eşinden maaş alma hakkına sahipken; ölen anne veya babasından da belirli şartları sağlaması halinde maaş alabiliyor. Bu şartların başında ise, her bir maaşın farklı bir sigorta kolundan ödenmesi oluyor. Yani, kişi Emekli Sandığı (4C) üzerinden maaş alıyorsa, eşin maaşının Bağ-Kur (4B) üzerinden olması; anne veya babanın maaşının ise SSK (4A) üzerinden olması şartı aranıyor.

Üç Maaş Ayrı Oranlarda Bağlanıyor

Üç emekli maaşı alabilecek olan vatandaşların temelde bu üç maaşı da ayrı sigortalılık kolu olan Emekli Sandığı (4C), Bağ-Kur (4B) ve SSK (4A) üzerinden alıyor olması gerekiyor. Bu şartları yerine getiren vatandaşlara ayrı yüzdelikler halinde bu maaşlar bağlanıyor. Örneğin eşinin SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu olması halinde SGK’dan alınacak olan maaş yüzdesi yüzde 50 olurken; eşin Emekli Sandığı’na tabi olması halinde bu tutar yüzde 75’lere kadar yükselebiliyor. Öte yandan eşten dolayı alınan dul aylığı şartlara göre değişen tutarlarda ödeniyor. Yani eşin tek başına bu haktan yararlanması ve çalışmaması halinde yüzde 75 oranında bağlanan dul aylığı; çalışan veya emekli olan bir eşe yüzde 50 oranında bağlıyor. Bu maaştan çocukların yararlanması halinde ise, bağlanacak olan tutar çocuk sayısına göre değişiklik gösteriyor. Tek çocuk halinde eşe yüzde 60, çocuğa yüzde 30 pay ödenirken; iki çocuk halinde çocuklara yüzde 25’er, eşe ise yüzde 50 pay ödemesi sağlanıyor. Tek yetim bu maaştan yararlanıyorsa ancak yüzde 50’sini alabiliyorken; iki yetim bu maaşa tabi ise, maaşı yüzde 40 yüzde 40 paylaşıyor.

İlgili Makaleler