Gündem

Emekliliğin Önü Açıldı; O Şartlara Uyan Herkes Çalışmadan Emekli Olabilecek! 3600 Gün Yetecek! O Şartlar…

Çalışma yaşamından emeklilik haline kadar vatandaşların iş ile alakalı yaşamını düzenleyen devlet kurumlarından biri olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak hizmetlerini sürdürmeye devam ediyor. Bu kapsamda çeşitli sorun ya da rahatsızlıklarda kişilerin erken emekli olup, maddi olarak yaşamını devam ettirebilmesi için de tedbirler almış olan SGK, aşağıdaki şartları sağlayan kişileri emekli etmek için sadece 3600 günlük çalışma süreci istiyor.

Özellikle sağlık durumu nedeniyle çalışma yaşamına devam edemeyecek olan vatandaşların erkenden emekli olarak emekli maaşı ile yaşamını idame edebilmesinin önünü açan SGK, bu kapsamda malullük halini yasaya eklemiş bulunuyor. Malulen emekli olan kişilere yasalar kapsamında malullük aylığı bağlayan SGK, malullük kapsamına sadece iş kazalarını değil, pek çok sağlıksal rahatsızlığı da alıyor.

Bu Kapsamda Yer Alan Vatandaşlar Erken Emekli Olabiliyor

İş hayatında her zaman her şey yolunda gitmiyor. Bu kapsamda çalışırken çeşitli rahatsızlıklara yakalanan ya da iş kazası geçiren vatandaşlar çalışma yaşamına yeniden geri dönemeyebiliyor. Bu gibi haller için malullük aylığı bağlayan SGK, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında 4/A sigorta sınıfına tabi olarak çalışan, 4/C kapsamında kamuda görev yapan veya 4/B kapsamında kendi hesabına çalışan sigortalıların iş gücünün yüzde 60’ını kaybetmesi halinde malullük aylığı bağlıyor. Bu kaybın yanı sıra bazı hastalıkları da malullük halinden sayan SGK; ölümcül seviyede olan kanser türleri, epilepsi, demans, beyin tümörleri, parkinson, selebral palsi, MS, zeka geriliği gibi beyin hasarı sonucu oluşan hastalıklar, ileri düzeyde bipolar bozukluk ve şizofreni, görme yetisinin kaybolması ya da azalması, retinaya bağlı oluşan kanamalar, denge bozuklukları ve işitme kaybı, uzuv kaybı (Ampüte), karaciğer, kalp, akciğer ve böbrek nakli, siroz ya da tüberküloz gibi karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği ya da kalp kapakçığı rahatsızlıkları, metabolizma bozuklukları ve AIDS hastalığına sahip olan kişileri gerekli şartları sağlaması halinde malulen emekli yapabiliyor.

Bu Şartları Sağlayan Vatandaşlar Erken Emekli Olabiliyor

SGK, malullük kapsamına aldığı hastalıkları geçiren kişileri, meslek hastalığına yakalananları veya herhangi bir iş kazası geçirenleri malulen emekli etme yetkisine sahip oluyor. Ancak, her vatandaş bu emeklilik kapsamından yararlanamıyor. Malulen emekli olmanın da SGK tarafından belirlenmiş birtakım şartları bulunuyor. Temel şart olarak çalışma gücünün en az yüzde 60 oranını kaybedilmiş olmasını arayan SGK, aynı zamanda bu kişilerin en az 10 yıldan beri sigortalı olmasını ve 1.800 günlük prim ödenmesinin de gerçekleştirilmesini bekliyor. Aynı zamanda malullük halinin SGK onaylı bir kurul tarafından raporlanmasını da isteyen SGK, malullük aylığının bağlanabilmesi için son şartı ise, kişinin herhangi bir prim borcunun olmaması olarak belirlemiş bulunuyor.

İlgili Makaleler