Gündem

Kafası Karışık Olan Vatandaşın Borçları, Ev Alma Süreci Ve Altın Yatırımları İle İlgili O İsimden Tavsiye Geldi! Sakın Bunu Yapmayın!

Son dönemlerde yapılan araştırmalar her iki vatandaştan birinin borçlu olduğunu gösterdi. Kredilerden kredi kartlarına pek çok borç ile boğuşan vatandaşlar, bir yandan da ev kiraları ve artan fatura maliyetleri ile boğuşur hale geldi.

Kendisine gelen borç ve borçlanma sorularını bir yazısında toplayan Posta yazarı Özlem Denizmen, vatandaşın kafasında yer eden konular ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Altın bozduracaklara da bu sayede seslenen Denizmen, adım adım ev alırken yapılması gereken planı ortaya koydu.

Ev Almanın Mantıklı Halini Özlem Denizmen Açıkladı

Kaleme aldığı yazısında okuyuculardan gelen soruları yanıtlayan Posta yazarı Özlem Denizmen, vatandaşlara bu yolla çok önemli tavsiyelerde bulundu. Kendisine yöneltilen; “Farklı bankalara kredi kartı, kredi ve ek hesap borcum var. Bunların hepsini tek bankada toplasam mantıklı olur mu?” sorusuna yanıt veren Denizmen; “Bankanla konuş, hesabını yap, ödeyebileceğin aylık miktar çerçevesinde borçlarını daha uzun vadeye yayabilirsin. Ancak bundan sonra aynı durumun tekrarlamaması ya da daha büyük borca düşmemek için hayatında alacağın önlemleri iyi planla ve bunları mutlaka uygula” ifadelerini kullandı.

Kendisine ev almak için soru soran bir okuyucusunun da sorusunu yanıtlayan Denizmen; “Ev almak hayatımızdaki en büyük kararlardan biri. Öncelikle her adımını düşünmelisin. Birlikte adım adım bu kararı verme planı yapalım. 1-Bu evi ne amaçla alıyorsun? Yatırım olarak mı, oturacak mısın? 2-10 yıllık borca girmeye hazır mısın? 3-Yüzde 10 peşinatın hazır olmasıyla bitmiyor. Yüzde 20 peşinatının hazır olması gerek. Geri kalan peşinatı borç mu alacaksın? Ben buna karşıyım, hem peşinat borcu hem de aylık kredi tutarını ödemek bütçeyi zorlayabilir. 4-10 yıllık kredi tutarı kadar gelir garantin var mı? 5-Bu 10 yıl süresince karşına çıkacak başka büyük harcaman olacak mı? (Düğün, doğum, eğitim…) 6-Ödemekte olduğun başka borçların var mı? 7-Evler, projeler bir yere kaçmıyor. Önemli olan senin finansal huzurun. Kendi bütçene göre, ihtiyacına göre olanı al. Gerekirse, zamanı gelince büyütür, geliştirirsin” yanıtını vererek, ev alma planının nasıl yapılması gerektiğini açıkladı.

Denizmen, Altın Piyasaları İle İlgili De Yazdı

Kendisine gelen; “Yeni evliyiz, ben araba almak istiyorum ama eşim ’borca gerek yok’ diyor. Bir türlü anlaşamıyoruz. Almak istediğim arabanın fiyatı 350 bin lira, altın bozdurup kalanını taşıt kredisi kullanacağım. Fiyatlar artmaya devam ediyor ama harekete geçemiyoruz bir türlü. Ne yapsak?” sorusu üzerine altın sahiplerine de “Tebrik ederim, mutluluklar. Araştırmalar, ortak hedef belirlenen evliliklerin daha huzurlu ve uzun olduğunu gösteriyor. Sen araba almak istiyorsun ama eşinle ortak hedefiniz var mı? Eşinin onayı olmadan altınları bozdurmak olmaz. Karı koca oturun konuşun. Öncelikli ihtiyacınız ne? Birlikte hedefe kilitlenin. Bütçenize göre birikim, yatırım yapın” sözleri ile seslendi.

İlgili Makaleler