Gündem

Akaryakıtta Bu Kez Zam Değil, İndirim Kapıda; Brent Petrol Fiyatları Düştü! Benzin Ve Motorine İndirime Gelecek Mi? İşte Akaryakıtta Son Durum…

Bir süredir artış trendi içerisinde brent petrolün varil fiyatlarındaki yükselmeler, motorin ve benzine zam olarak yansıyordu. Özellikle dolar kuru farkından dolayı her artıştan etkilenen Türkiye’de nisan ayına kadar benzin ve motorin neredeyse gün aşırı zam alıyordu.

Nisan ayı ile birlikte biraz daha dengeye oturmuş olan benzin ve motorinden vatandaşı umutlandıracak bir haber geldi. Bu hafta boyunca brent petrolün varil fiyatlarındaki gerilemeler, indirim umudunu ortaya çıkarırken; dünya ülkelerinden arka arkaya yapılan açıklamalar brent petrolün varil fiyatlarındaki gerilemeleri de bir hayli hızlandırdı.

Brent Petrolün Varil Fiyatlarında Gerileme Başladı

Bir süredir önce düşüş, ardından ise çıkış trendi yakalayan brent petrolün varil fiyatlarında Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) küresel büyüme tahminlerini düşürmesinin ardından yeniden bir gerileme gözlendi. Adeta tarihi bir gerileme yaşanan brent petrolün varil fiyatları 115 dolar seviyesinden 107 dolara kadar düştü.  Ardından yeniden toparlanma gösteren brent petrolün varil fiyatları 110 dolara kadar yükselirken; ABD’den gelen faiz artırımı sinyali fiyatları yeniden düşüşe geçirdi. Öte yandan uzmanlar, düşüşteki en büyük etkinin ABD Merkez Bankası FED’in Başkanı Jerome Powell’ın gerçekleştirdiği açıklama ve açıklamada verdiği 50 baz puanlık faiz artışı sinyali olduğunu belirtti. Öte yandan brent petrolün varil fiyatlarındaki gerilemenin tabelalara ne zaman ve hangi ölçüde yansıyacağı henüz belli olmadı.

Düşüşler, Çin’in Karantinası İle Başladı

Özellikle brent petrolün varil fiyatlarındaki düşüşler, Çin’in aldığı son koronavirüs tedbirinin hemen ardından başladı. Dünyanın en çok akaryakıt tüketimini gerçekleştiren şehirlerden biri olan Şangay’da koronavirüs kapsamında sokağa çıkma yasağı ilan eden Çin, bu yasakla birlikte brent petrolün varil fiyatlarında uzunca bir aranın ardından ilk düşüşün görülmesini sağladı. Zayıf küresel büyüme ve ABD’de olası faiz artışı sinyali ile birlikte daha da gerileyen brent petrolün varil fiyatları, Rusya ile Ukrayna arasında başlayan müzakerelerin olumlu geçmesi sonucu da gerilemesini sürdürdü. Öte yandan Çin’in brent petrolün varil fiyatlarındaki etkisini değerlendiren Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang, değerlendirmelerinde; koronavirüsün yayılmasının iç ekonomi üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı oluşturduğunu vurguladı.

İlgili Makaleler