Ekonomi

Remzi Özdemir Konuştu; Altın Ve Para Piyasalarında Yer Yerinde Oynadı! Dolar Durdurulabilecek Mi? İşte Remzi Özdemir’in Çok Konuşulacak Açıklamaları…

Bir süredir piyasalarda süren hareketlilik hem ekonomistlerin hem de vatandaşların gündemini oluşturuyor. Amerikan Merkez Bankası FED’in mayıs ayında gerçekleştireceği politika faizi belirleme toplantısından hemen önce konuşan ekonomi yazarı Remzi Özdemir, doların gidişatını değerlendirdi.

FED’in baskıları bir süredir dengeye oturmuş olan doların TL karşısındaki durumunu değerlendiren Remzi Özdemir, doların durdurulup, durdurulamayacağını sorusuna yanıt verdi. Bu gidişatın ancak ertelenebileceğinin altını çizen Remzi Özdemir, doların 20 TL bandına çıkacağı o tarihe işaret etti.

Remzi Özdemir, Turizm Gelirleri İle Dolar İlişkisini Açıkladı

Yaptığı değerlendirmeler ile dikkat çeken ekonomi insanlarından biri olan Remzi Özdemir, önümüzdeki günler için; “Rusya artık enerjiyi silah olarak kullanıyor. Rusya’nın nükleer silahtan daha etkili silahı enerji silahıdır. Avrupa bunun etkisini yaşamaya başladı. Türkiye’de bunu henüz hissetmedik. Aylardır bunun olacağını bekliyorduk. Avrupa en büyük kabusunu yapıyor. Yaz aylarına girilmeye başlandığı için biraz rahatlar. Ancak doğalgaz sanayide kullanılıyor ve elektrik üretiliyor. Aynı tehlike bizim için de geçerli. Bu yeni gelişme bizi çok ciddi etkileyecektir” ifadelerini kullandı. Ardından turizmin dolar kuru üzerindeki etkilerine değinen Remzi Özdemir; “Antalya Kemer’de bazı otellerin açılışı Rusya’dan gelen iptallerden dolayı sezon açılışını bir ay ertelemiş. Bu durum ciddi bir döviz kaybıdır. Bizim ekonomimizi de etkileyecektir. Turizm geliri azaldıkça Türkiye ekonomisi savrulur. Bunu dolar kurunda diğer tüm ekonomik verilere yansıdığında göreceğiz. Sahte bir cenneti yaşıyoruz ama bunun acısı vatandaştan çıkacaktır” dedi.

Remzi Özdemir, “Dolar Kurunun 20 TL Olması Önlenemez”

Suudi Arabistan’dan gelecek olan yatırımların Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendiren Remzi Özdemir; “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti var. Katar’dan ne geldiyse, Birleşik Arap Emirlikleri’nden ne geldiyse Suudi Arabistan’dan da o gelir. Bizim Suudi Arabistan ile samimi bir ilişkimiz hiç olmadı. Meselenin ekonomik boyuna bakmamız gerekiyor. Suudi Arabistan Türkiye’ye ne kadar destek verecek? Dünya bu konuyu böyle yorumluyor. Suudi Arabistan tahvil ihraç eden bir ülke olarak Türkiye’ye ne kadar para verecek? Ekonomilerinin iyi olmadığını biliyoruz. Son 6 yılda dışa borcu 21 kat artan bir ülke Suudi Arabistan” diye konuştu. Ardından beklediği swap anlaşmasının miktarını da açıklayan Özdemir; “Suudi Arabistan Türkiye’ye 15 milyar dolar vereceğim dedi diyelim. Peki bunu ne için verecek? Neyi satacaksın? Gayrimenkul alacakları söyleniyor. Türkiye’de 15 milyar dolarlık bir gayrimenkul yok ortada. Silivri büyüklüğünde bir yeri satmanız gerekir 15 milyar dolara. 3-5 milyar dolarlık bir swap anlaşması bekliyorum. Bir de küçük şirketlerle ortaklık kurabilirler. Bunun ötesinde bir gelişme olmasını beklemiyorum” beyanlarında bulundu. Son olarak dolar için konuşulan 20 TL bandını değerlendiren Özdemir; “Dolar kurunda son günlerde adım adım yükselişler olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin cari açığı inanılmaz boyutlarda. Diyelim ki Suudi Arabistan’dan 15 milyar dolar geldi. Bu bile Türkiye ekonomisini toparlamaya yetmeyecek. Sadece günü kurtarır ve 1-2 ay stabil bir görüntü ortaya çıkar. Dolar kuru belki aşırı değerlenmez bu süreç içerisinde. Ancak ne yapılırsa yapılsın dolar kuru 20 TL’ye doğru ilerleyecektir. Ama iki ay sonra ama 4 ay sonra. Nihayetinde dolar kurunda bu seviye görülecektir” diyerek, açıklamalarını noktaladı.

İlgili Makaleler