Ekonomi

Bir Altın Tahmini De Dünya Bankası’ndan Geldi! Gram Altın Bugün Kaç TL? Altın İçin “Mütevazi Artış” Kelimesini Kullanan Dünya Bankası…

Tüm dünyadaki yatırımcılar için “güvenli liman” olarak adlandırılan altın, şimdilerde yatırımcısını bir hali şaşırtmaya başladı. Son dönemlerde aşağı yönlü bir harekete geçmiş olan altın fiyatlarından hem ons hem de gram altın fiyatları etkilendi. Bunun üzerine harekete geçen Dünya Bankası, yıl sonu altın tahminini açıkladı.

Piyasadaki gidişatı değerlendiren ve altın fiyatlarının önümüzdeki günlerde yakalayacağı trendlerden bahseden Dünya Bankası, yatırımcıların kafasındaki soru işaretlerini giderecek önemli açıklamalarda bulundu.

Dünya Bankası, Altının Baskılandığını Açıkladı

Her yıl nisan ayından itibaren rekor sıçramalar yaşayan altın fiyatları, bu sene yatırımcılarını bir hayli şaşırtarak, düşüş trendine yakalandı. Özellikle Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artırımının ardından düşüşe geçen gram altın, uzunca bir süreden sonra 900 TL’nin altında seyretmeye başladı. Altının psikolojik eşiği denen 900 TL’den düşmesi pek çok kurumun da analiz ve öngörülerini revize etmesine neden oldu. O kurumlardan biri olan Dünya Bankası, altındaki aşağı yönlü hareketi değerlendiren açıklamalar ve analizler içeren bir rapor yayınladı. Bu raporda Doğu Avrupa’da yaşanan gerginliğin piyasayı yukarı yönlü bir harekete geçirdiğine dikkat çeken Dünya Bankası, Amerikan Merkez Bankası FED’in gerçekleştirdiği şahin tutumunun ise altın fiyatları üzerinde bir baskı oluşturduğunu belirtti. Altının geleceğine dair de önemli açıklamalarda bulunan Dünya Bankası, yeni öngörülerini açıkladı.

Altının 2022 Yılı Sonu Değeri Belli Oldu

2022 yılı altın fiyatları beklentisini açıkladığı bir rapor yayınlayan Dünya Bankası, önce altının bu yılki gidişatını ardından ise, 2023 yılındaki akıbetini açıkladı. Öngörüleri ile bir hayli dikkat çeken Dünya Bankası, altındaki artış için diğer kurumların aksine “rekor” değil, “mütevazi” kelimesini kullandı. Dünya Bankası’nın konuyla ilgili açıklamalarında; “Altın fiyatları, FED tarafından alınan kararlarla birlikte 2023 yılında yoğun bir düşüş trendine girecek. Fakat büyük çöküşten önce 2022 yılında altın fiyatlarının mütevazi şekilde artması bekleniyor. Buna rağmen FED tarafından alınan önemler artırılırsa altın fiyatlarının düşüşü 2022 yılının son aylarında da başlayabilir’’ ifadeleri yer aldı. Bu açıklamaların ardından gözler bir kez daha Amerikan Merkez Bankası FED’in mayıs ayında belirleyeceği politika faizine çevrildi.

İlgili Makaleler