Gündem

Yeni Dönem TOKİ Projeleri Açıklandı; 154.000 TL’ye Ev Satın Alınabilecek! Sadece Bu Şartları Sağlayan Kişiler Başvuru Yapabilecek! TOKİ Başvuru Şartları…

Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı olarak sosyal konut üretimi gerçekleştiren Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, kısaca TOKİ, 1984 yılından bu yana her vatandaşın ev sahibi olabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda bilhassa maddi açıdan dezavantajlı olan gruplara yönelik evler yapan TOKİ, bu evlerin alışı için birtakım şartlar belirlemiş bulunuyor.

Türkiye’nin dört bir yanında devam eden TOKİ konutları, günümüzde son derece modern mimariye sahip ve bütün kompleksler halinde üretiliyor. Bu kapsamda 2022 yılında da satışlarına devam eden TOKİ, aşağıdaki şartları sağlayan vatandaşlara uygun fiyatlı ev sahibi olmanın bir adresi haline gelmiş bulunuyor.

TOKİ Konutları Satın Alma Şartları

Öncelikle dar ve orta gelirli aileleri ev sahibi yapabilmek adına çalışmalarını sürdüren TOKİ, evlerini sadece belirli şartları sağlayan kişiler için sunuyor. Bu kapsamda TOKİ konutlarından yararlanmak isteyen vatandaşların yerine getirmesi gereken temel şart, T.C. vatandaşı olması oluyor. Ardından TOKİ konutunun devam ettiği ya da tamamlandığı bölgede en az bir yıl yaşayan kişilerin yararlanabileceği TOKİ konutlarından şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimler gibi özel statüye sahip olan vatandaşların yararlanabilmesi için bölgede en az üç yıldır oturuyor olması gerekiyor. Bunun yanı sıra TOKİ, daha önce kendi bünyesinden ev satın almamış olan ve hane içerisinde kendi üzerine ev bulunmayan kişilere satış gerçekleştiriyor. TOKİ’nin evlerinden satın alabilmek için 25 yaşını doldurmak ve hane halkı aylık net gelirinin en fazla 6.500 TL’yi geçmemesi ve her evden bir kişinin başvuru yapabilmesi gibi farklı şartları da yerine gerekiyor.

TOKİ Konutları Kura İle Satılıyor

TOKİ konutlarından satın alabilmek için vatandaşların özel durumlarını ya da gelirlerine gösteren birtakım belgeleri TOKİ’ye sunarak başvurularını gerçekleştirmesi gerekiyor. Başvuruların ardından gerçekleşen kura sonucu kendisine konut çıkan kişiler, yüzde 10 peşin ve 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli olarak evlerini uygun bir şekilde satın alabiliyor. TOKİ’nin 2022 yılında ev alacakları vatandaşlara sağladığı kredinin üst limiti 241.000 TL olarak belirlenmiş bulunuyor. Bunun yanı sıra TOKİ’ye ait olan 1+1 evler 113.000 TL’den başlarken; 2+1 evler 134.518 TL ile 159.782 TL arasında konumuna göre değişiklik gösterebiliyor. TOKİ’nin 3+1 büyüklüğündeki evleri ise 202.000 TL ile 222.000 TL arasında fiyat alıyor.

 

 

İlgili Makaleler