Gündem

SGK’dan Beklenen Haber Geldi! Bu Şartları Sağlayan Herkese Erkenden Emekli Olabilecek! Sadece Belli Meslek Gruplarına Özel Verilecek; O Meslek Grupları…

Erken emeklilik özellikle emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetinin dillendirilmesinden bu yana her vatandaş için daha da önemli hale gelmiş bulunuyor. Emeklilikte yaş, çalışma yılı, prim gibi pek çok şartın aynı anda sağlanmasını bekleyen Sosyal Güvenlik Kurumu, kısaca SGK, bu kez belli meslek gruplarının erkenden emekli olabilmesi için düğmeye basmış bulunuyor.

Toplum nezdinde olduğu gibi bazı meslekler SGK nezdinde de diğer mesleklere göre daha tehlikeli bulunuyor. Bu kapsamda çalışan vatandaşlar, işinin tehlikeliliği karşısında yıpranma payı alarak, diğer vatandaşlara göre daha erken emekli olabiliyor. Bu yıpranma payı kapsamında çalışan vatandaşlar, aldıkları sigortalılık sürelerine ek olarak hizmet süresi alması nedeniyle bazı durumlarda emeklilerini 5 yıla kadar bile erkene çekebiliyor.

SGK Yıpranma Payından Kimler Yararlanabilir?

Her sektöre verilmeyen yıpranma payı, sadece tehlike sınıfı yüksek olarak bulunan mesleklere verilen bir sosyal güvence hakkı olarak biliniyor. Tehlike sınıfı yüksek olan bir yerde çalışan işçilere SGK tarafından yıpranma payı kapsamında her 1 yıllık sigortalılık sürelerine ek hizmet süresi ilavesi ediliyor. Fiili hizmet süresi eki/zammı gibi isimler ile de tanımlanan yıpranma payları, vatandaşların erkenden emekli olabilmesini kolaylaştırırken; aynı zamanda SGK’nın belirlediği şartların pek çoğundan muaf tutularak emekli olmasını da sağlıyor.

Yıpranma Payı İle Hangi Meslekler Erken Emekli Olabilir?

Yıpranma payları genellikle SGK tarafından; iş kazası, meslek hastalıkları gibi çeşitli konularda ciddi risk seviyesine sahip olan meslekler için ödeniyor. Yıpranma payının ödendiği üretim ve meslek alanlarının başında; cıva üretimi, kurşun ve arsenik üzerinde çalışma, çimento fabrikası, cam fabrika ve atölyeleri, termik santraller, demir ve çelik fabrikaları, alüminyum fabrikaları, döküm fabrikaları, asit üretimi yapılan fabrika ve atölyeler, nükleer ve radyoaktif ile radyoiyonizan maddelerle çalışma, su altı çalışmaları, polis, istihbarat personeli gibi emniyet kuvvetleri görevlileri, itfaiye, basın ve gazetecilik mesleğine mensup kişiler, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup olan kişiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi görevlileri ve milletvekilleri, ceza infaz kurumlarında çalışanlar ve insan sağlığı alanındaki işler geliyor. Öte yandan yıpranma paylarının düzenli olarak ödenmesi kişileri 5 yıla kadar erken emekli yapabiliyor.

İlgili Makaleler